President Poetin overlegt met zijn defensiestaf en de veiligheidsdiensten over de aanpak van IS AFP

De Russische president Poetin heeft zijn luchtmacht opgedragen in Syrië samen te werken met de Franse piloten en het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Er moet een gezamenlijk plan worden uitgewerkt om Islamitische Staat vanuit de lucht en vanaf zee uit te schakelen, zei Poetin.

De Franse luchtmacht en de marine moeten als coalitiepartners worden bejegend, verduidelijkte hij nog. Poetin had eerder vandaag telefonisch contact met de Franse president Hollande over een bundeling van hun krachten.    

VS en Rusland 

Hollande pleitte gisteren in het parlement voor een gezamenlijke aanpak van IS, samen met de VS en Rusland. De Franse president reist volgende week dinsdag naar Washington voor overleg met president Obama. Twee dagen later gaat hij naar Moskou om Poetin te spreken. 

Tot dusver was samenwerking met Rusland niet bespreekbaar voor Frankrijk, omdat het Kremlin de Syrische president Assad steunt en hem wil betrekken bij het overleg over de toekomst van Syrië. 

Maar na de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag stuurt Hollande aan op een "unieke coalitie" met beide grootmachten. Ook Rusland wil de strijd tegen IS opvoeren, nu vaststaat dat terroristen vorige maand een Russische Airbus hebben opgeblazen. IS eiste al eerder de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. 

Bombardementen

De Russische generale staf heeft bekendgemaakt dat Rusland in de afgelopen 48 dagen 2300 bombardementsvluchten heeft uitgevoerd in Syrië. De afgelopen uren namen Russische gevechtsvliegtuigen IS-doelen in Raqqa en Der-es-Zor onder vuur. Ook Franse piloten voerden luchtaanvallen op Raqqa uit, los van de Russische bombardementen.  

De strijd wordt verder opgevoerd, hebben de Russische strijdkrachten laten weten, waarbij ook kruisraketten en zware bommenwerpers worden ingezet. 

STER reclame