NOS Nieuws

Zuma: Nederland hoeft zich niet te verontschuldigen voor Van Riebeeck

Zuma: geen excuus nodig voor Van Riebeeck

Nederland hoeft zich op geen enkele manier te verontschuldigen voor de komst van de zeventiende-eeuwse koopman Jan van Riebeeck naar Zuid-Afrika. Dat zei de Zuid-Afrikaanse president Zuma tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Rutte, die een eendaags bezoek brengt aan het land.

De koopman Jan van Riebeeck stichtte in 1652 de eerste Europese handelspost in Zuid-Afrika. De VOC gebruikte de Kaapkolonie vervolgens als verversingspost. Er vestigden zich blanke boeren en de oorspronkelijke bevolking werd verjaagd. Na de ondergang van de VOC werd de Kaapkolonie overgenomen door Engeland.

Begin dit jaar zei Zuma in het parlement dat de komst van Van Riebeeck het begin was van alle problemen in Zuid-Afrika.

"Van Riebeeck was een individu", zei Zuma, die tijdens de persconferentie een vraag kreeg over deze uitlating. "In onze historie hebben bepaalde individuen een rol gespeeld. Van Riebeeck introduceerde een nieuw systeem in Zuid-Afrika en dat veroorzaakte problemen onder de mensen die hier toen leefden. Dat is wat ik bedoelde te zeggen. Nederland hoeft zich dus niet te verontschuldigen."

Rutte is in Zuid-Afrika met een handelsdelegatie. Het bezoek zou eigenlijk langer duren, maar vanwege de aanslagen in Parijs is het bezoek ingekort tot één dag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl