Een replica van een kogge die in de 13de eeuw verging in de buurt van Nijkerk
NOS Nieuws

Eeuwenoud koggeschip in perfecte staat

Het koggeschip dat in 2011 is gevonden in de IJssel bij Kampen verkeert in perfecte staat, blijkt uit een onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd.

"Het schip ziet er fantastisch uit en is nog geheel intact", zegt projectleider van het onderzoek, Wouter Waldus in het NOS Radio 1 Journaal. De kogge komt volgens hem uit de eerste helft van de 15de eeuw.

Koggeschip bij Kampen nog vrijwel helemaal intact

Het schip, dat nog op de bodem van de IJssel ligt, is de afgelopen maanden met een speciale 3D-fototechniek in beeld gebracht. "Door al die foto's aan elkaar te plakken hebben we een mooi overzicht van het wrak kunnen maken", zegt Waldus.

De nieuwe techniek is volgens de projectleider een uitkomst omdat het zicht op de plek van het wrak niet groter is dan anderhalve meter. Door deze techniek is het volgens Waldus in de toekomst niet langer noodzakelijk om een wrak uit het water te halen, maar het te laten liggen voor volgende generaties.

In dit geval kan dat niet, omdat de IJssel twee meter wordt verdiept. Als alles volgens planning blijft verlopen, wordt het schip volgende maand uit het water gehaald. Of dat ook echt gaat lukken, moet vandaag blijken.

Animatie van de berging van het Koggeschip in de IJssel bij Kampen

"Vandaag is een cruciale dag", zegt Waldus. "We gaan de hijsbanden onder het schip leggen en dat is een complexe actie. Als dat goed gaat, kan er een goede indicatie gemaakt worden welke planning we kunnen halen."

Dat de kogge er onder water goed uit ziet, zegt niets over de stevigheid van het schip. "Het blijft een wrak", zegt Waldus. "Als we het zo uit het water halen en op de kant zetten, stort het helemaal in elkaar. Dus alles moet goed ondersteund worden met extra banden."

Afgezonken

Uit een eerder onderzoek naar de kogge blijkt dat het schip bewust is afgezonken in de monding van de IJssel. Daarmee probeerden de inwoners van Kampen de loop van de rivier te beïnvloeden. Archeologen van Rijkswaterstaat trokken die conclusie omdat het schip geen lading aan boord had en nog volledig intact is.

De vondst van een kogge is niet uitzonderlijk. Bij het droogleggen van de Flevopolder zijn al eerder enkele soortgelijke schepen gevonden. Toch blijft de berging bijzonder, zegt Waldus. "Misschien maak je dit maar een keer in je leven mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl