Voetballende asielzoekers in de noodopvang in Heumensoord
NOS Nieuws

Kamer wil betere controle op identiteit asielzoekers

De Tweede Kamer wil dat de controle op de identiteit van asielzoekers die naar Nederland komen, wordt verbeterd. De Inspectie Veiligheid en Justitie concludeerde vorige week dat er onvoldoende inzicht is in de identiteit en achtergrond van asielaanvragers.

In het rapport van de inspectie staat dat intensieve controles naar de echtheid van documenten nagenoeg niet plaatsvinden. Ook wordt er te weinig gekeken of een paspoort wel hoort bij de asielzoeker die het document laat zien, zegt een medewerker van de vreemdelingenpolitie: "Over het algemeen zijn er niet zo zeer twijfels over de echtheid van documenten, maar meer over de vraag of de persoon die het in bezit heeft ook bij het document hoort."

De inspectie concludeerde dat bij vluchtelingen zonder papieren niet wordt doorgevraagd waar ze precies vandaan komen. De vreemdelingenpolitie heeft daarnaast te weinig tijd om mensen een tweede keer te verhoren als er twijfels zijn.

Schokkend

VVD-Kamerlid Azmani vindt de conclusies schokkend en wil dat er zo snel mogelijk verbetering komt. Ook PvdA-Kamerlid Recourt vindt de huidige situatie onacceptabel. Hij wil dat ook andere EU-landen maatregelen nemen.

De Tweede Kamer debatteert nog deze week over de aanslagen in Parijs. De controle van asielzoekers komt daar ook ter sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl