ANP
NOS Nieuws

Pensioenfonds Zorg en Welzijn vergroent beleggingen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) haalt de CO2-kam door zijn beleggingsportefeuille. In 2020 zal niet langer worden belegd in vervuilende steenkoolbedrijven. Daarnaast zal het belegd vermogen in ondernemingen met voorraden fossiele energie met 30 procent zijn gedaald.

Volgens het pensioenfonds verschuiven de miljarden aan pensioenpremies naar meer duurzame bedrijven, die voorop lopen met het terugdringen van CO2-uitstoot. De komende vier jaar zullen vooral in de sectoren energie, nutsbedrijven en materialen aandelenbeleggingen worden verkocht. Van ongeveer 250 bedrijven wordt 'afscheid' genomen. Namen worden niet genoemd.

Het geld wordt gehaald uit 'oude' bedrijven en gestoken in CO2-efficiëntere ondernemingen in dezelfde sectoren. Daarnaast wil het pensioenfonds 20 tot 25 miljard euro steken in nieuwe duurzame en 'oplossingsgerichte' bedrijven.

Rendement

De draai naar minder fossiel en meer duurzaamheid zal niet ten koste gaan van het rendement, zegt PFZW. Bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten zullen op termijn een slechtere belegging blijken, zegt PFZW. "Sturen op financieel rendement en duurzaamheid gaan elkaar versterken", zegt directeur Peter Borgdorff.

PFZW belegt 161 miljard euro aan pensioenpremies voor 2,5 miljoen werknemers en oud-werknemers uit de sector Zorg en Welzijn.

Vorige maand kondigde pensioenfonds ABP ook aan de pensioenen duurzamer te gaan beleggen. ABP is het grootste pensioenfonds met een belegd pensioenvermogen van 350 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl