Een zogeheten zouthuisje dat bovenop een ondergrondse opslag staat
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

AkzoNobel pompt dieselolie in ondergrondse zoutholtes

In Enschede is AkzoNobel begonnen met het vullen van ondergrondse lege zoutholtes met dieselolie. Het bedrijf kreeg daarvoor vrijdag toestemming van het ministerie van Economische Zaken, meldt RTV Oost.

AkzoNobel heeft in het verleden zout gewonnen onder Hengelo en Enschede. Twee van de holtes die daardoor zijn ontstaan, worden nu langzaam gevuld met 250.000 kuub dieselolie.

Olievoorraad

Door de zoutholtes met dieselolie te vullen wordt een strategische olievoorraad aangelegd, zegt AkzoNobel. Nederland moet een olievoorraad aanhouden voor negentig dagen, met het oog op een eventuele crisis. In het westen van het land zijn die er al, en in de zoutholtes wordt nu voor Oost-Nederland zo'n voorraad aangelegd.

Er is lokaal veel protest geweest tegen de olieopslag. Verontruste bewoners zeggen dat onduidelijk is wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Ook wijzen ze erop dat een lek in een ondergrondse olieopslag in het Duitse grensgebied vorig jaar veel schade aan het milieu veroorzaakte.

Volgens AkzoNobel zijn er extra voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn de leidingen waarmee de gasolie naar beneden wordt gepompt, voorzien van een extra wand.

Het bedrijf wilde vorige maand al beginnen, maar moest van het ministerie wachten op een advies van de Veiligheidsregio Twente. De Veiligheidsregio heeft laten weten dat het niet nodig is om een apart rampenbestrijdingsplan op te stellen voor de olieopslag in de holtes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl