De metaalmedewerkers willen meer inspraak over hun roosters
NOS Nieuws

Onvrede in de metaal: ik kan beter m'n bed op het werk neerzetten

"Als ik nog flexibeler moet worden, kan ik beter m'n bed op het werk neerzetten", is het commentaar van een van de stakers in de metaalsector.

Vandaag legden zo'n tweeduizend metaalmedewerkers hun werk neer. Alweer, want het is niet de eerste staking. Sinds mei worden er wekelijks stakingen gehouden bij metaalbedrijven als DAF, Scania en Fokker.

Meer inspraak

De cao-onderhandelingen zitten vast. De werkgevers bieden een loonverhoging van 1,5 procent, maar het gaat de meeste medewerkers niet om geld. Het kern van het conflict ligt bij de roosters. De metaalsector trekt aan, waardoor er meer werk is. Maar veel bedrijven zijn nog voorzichtig met het aannemen van mensen. En dus eisen ze steeds meer flexibiliteit van hun medewerkers.

Ik werk om te leven. Ik leef niet om te werken.

Metaalmedewerker

Maar bij hen is de grens bereikt: "Dit zijn 19e eeuwse oplossingen voor 21e eeuw", zegt FNV-onderhandelaar Jos Brocken. "Niet alleen maar flex, flex, flex. Dat accepteren we niet."

Een paar duizend medewerkers verzamelden zich vanochtend bij de jaarbeurs in Utrecht, waar werkgeversorganisatie FME zijn jaarvergadering had. "Actie, actie, actie", galmde er over het plein. "We zijn al flexibel zat", legt een medewerker uit. "Ik werk om te leven. En ik leef niet om te werken", zegt een ander.

  • NOS
    Ze staken vooral voor betere roosters
  • NOS
    Metaalmedewerkers leggen het werk neer

Bij een bedrijf als Fokker beginnen de aanhoudende acties inmiddels aardig in de papieren te lopen. En dat terwijl het werk volgens Fokker toch echt anders georganiseerd moet worden. Hans Büthker, directeur van Fokker: "Je ziet de internationale druk op prijzen toenemen, dus we moeten elk jaar beter werken en goedkoper worden om de concurrentie aan te kunnen."

En daar is die flexibiliteit voor nodig, legt hij uit. "Een voorbeeld: wij hebben hier een onderhoudstak voor vliegtuigen. Soms komen die toestellen iets later binnen, dan moeten we de hele planning daarop afstemmen. Het kan niet zo zijn dat 50 tot 100 mensen niets staan te doen."

Als we niet langer werken, worden we minder competitief. Dat zal betekenen dat het werk uit Nederland verdwijnt.

Hans Büthker, directeur Fokker

Volgens Büthker is het daarom essentieel dat die wendbaarheid blijft. "Als we niet onderkennen dat mensen langer moeten werken, dan zullen we minder competitief worden. Dat zal uiteindelijk betekenen dat dit werk uit Nederland verdwijnt."

Nieuw aanbod

De werkgevers zijn bereid een beter loonaanbod te doen en hebben de bonden uitgenodigd voor nieuwe besprekingen. Büthker: "Het is dus niet zo dat we niet bereid zijn om stappen te zetten. We moeten samen op zoek naar een balans."

Volgens de FNV zou een vierdaagse-werkweek en goede optie zijn. Brocken: "Op die manier kunnen er ook jongeren worden aangenomen in de sector."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl