EPA

Anonymous, een los-vast verbond van hacktivisten dat via internet aanvallen uitvoert, gaat zijn digitale strijd tegen IS verder opvoeren. In een Franstalige YouTube-video die afgelopen zaterdag online is gezet beloven de anonieme leden van de groep om de terroristen op te jagen.

De operatie, die #OpParis wordt genoemd, is te volgen via Twitter. 

Ook via diverse Twitter-accounts die uit naam van de groep spreken wordt de terreurorganisatie gewaarschuwd.

Vanochtend publiceerde Anonymous een lijst van honderden Twitter-accounts van mensen die betrokken zouden zijn bij de terreurorganisatie. Een steekproef leert dat in ieder geval een gedeelte van de accounts door Twitter offline is gehaald.

Anonymous staat bekend om zijn digitale oorlogsvoering tegen IS. Het verklaarde na de aanslag op Charlie Hebdo, in januari van dit jaar, ook al de oorlog aan al-Qaida en IS. Het haalde toen bijvoorbeeld extremistische websites offline

Ook rapporteren de hacktivisten sindsdien YouTube-video's en Twitter-accounts om zo de propaganda van de organisatie tegen te gaan.

Onbekend

Wie er achter Anonymous zit, is onbekend. Iedereen die wil kan zich erbij aansluiten. Het gaat naar verluidt om een grote groep mensen die zich onder andere heeft gespecialiseerd heeft in hacken.

De groep voert al jaren wereldwijd aanvallen uit op bedrijven en organisaties. Zo werden in 2010 de websites van het Nederlandse OM en de politie aangevallen door de groep.

Een 16-jarige Nederlander bekende toen betrokken te zijn geweest bij de aanval op creditcardmaatschappij MasterCard.

STER reclame