Een gaswinningsinstallatie van de NAM bij het Groningse dorp 't Zandt
NOS Nieuws

Bewijslast Groningen wordt omgekeerd

Groningers die schade aan hun huis hebben door een aardbeving, hoeven dat niet meer te bewijzen in een rechtszaak. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat hij begin volgend jaar een gewijzigd wetsvoorstel gaat indienen om de bewijslast van schade door gaswinning om te draaien.

"Alle schade aan gebouwen die door de gaswinning in Groningen wordt veroorzaakt, wordt vergoed. De afhandeling van die schade moet voor de inwoners van Groningen zo eenvoudig mogelijk zijn", aldus de minister.

De minister zag eerder niks in de wens van de Tweede Kamer om de bewijslast in Groningen om te keren en vroeg advies aan de Raad van State. Die adviseerde vorige maand dat er geen principiële bezwaren zijn om dat te doen.

Correct en vlot

Volgens Kamp is daarom samen met de Nationaal Coördinator Groningen en de NAM de afgelopen periode gewerkt aan het "verbeteren van die schadeafhandeling". Hij vindt het belangrijk dat er een onafhankelijk arbiter is aangesteld. "Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet”, schrijft Kamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl