Ban Ki-moon
NOS Nieuws

'Ban Ki-moon deze week naar Noord-Korea'

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon brengt deze week een bezoek aan Noord-Korea, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Ban zou een programma afwerken in de hoofdstad Pyongyang. Details worden verder niet gegeven.

Een bezoek van de VN-baas aan Noord-Korea is bijzonder. Ban is een Zuid-Koreaan en was voor zijn benoeming bij de VN minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij er alles aan wil doen om Noord- en Zuid-Korea nader tot elkaar te laten komen.

Verrassing

Het bericht over de reis komt als een verrassing. In mei werd een bezoek van Ban aan een fabriekscomplex op de grens tussen beide landen op het allerlaatste moment afgeblazen door Pyongyang. Voor de afzegging is nooit een verklaring gegeven.

Het stalinistische Noord-Korea is het meest geïsoleerde land ter wereld en wordt bijna nooit aangedaan door functionarissen van de VN of westerse diplomaten. Tegen het land zijn meerdere sancties van kracht, ook van de Verenigde Naties. Die zijn na nucleaire tests in 2013 nog eens aangescherpt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl