Onderhoud van de presidenten Obama en Poetin in Antalya
NOS Nieuws

G20: krachtig antwoord op aanslagen Parijs

De wereldleiders die in Turkije bijeen zijn voor de tweedaagse G20-top hebben een krachtig antwoord beloofd op de terreuraanslagen van vrijdag in Parijs, zonder dat duidelijk is geworden hoe de strijd tegen Islamitische Staat wordt geïntensiveerd.

Het bloedbad in Parijs domineert de top van de wereldleiders. In de voorbije weken werden ook Rusland, Libanon en Turkije het slachtoffer van extremistisch geweld. De ramp met de Russische Airbus wordt ook toegeschreven aan IS.

President Obama zei bij aankomst in Antalya dat donkere wolken zich boven de top samenpakken door de afschuwelijke aanslagen in Parijs. De vraag van een journalist of hij nu harder gaat optreden tegen IS ging hij uit de weg.

De VS en Frankrijk hebben vandaag afspraken gemaakt over nauwere samenwerking in de strijd tegen IS. Volgens het Pentagon zullen de Fransen hun luchtaanvallen opvoeren en zullen de inlichtingendiensten meer informatie delen.

President Poetin legde de nadruk op internationale samenwerking in de strijd tegen IS.

Onderonsje tijdens G20

Opmerkelijk was de ontmoeting die Obama en Poetin, ieder met een tolk, voor het oog van de camera hadden in een lobby van het conferentiecentrum in Antalya. Obama leek zijn toon over Poetin te matigen toen hij op het belang wees van de Russische militaire inspanningen tegen IS.

Het gesprek ging voor een groot deel over de noodzaak van een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. Rusland heeft een plan ingediend voor overleg tussen het bewind van president Assad en de oppositie in Syrië.

Volgens een Russische woordvoerder zijn Rusland en de VS het in strategisch opzicht eens over de aanpak van IS, maar zijn er op tactisch gebied wel meningsverschillen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl