Libanees forensisch team verzamelt bewijs op de plek van de bomaanslagen
NOS Nieuws

Negen arrestaties in Libanon in verband met aanslagen

In Libanon zijn zeven Syriërs en twee Libanezen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische aanslagen; onder meer bij de twee zelfmoordaanslagen van afgelopen donderdag. Bij die aanslagen vielen zeker 43 doden en meer dan 200 gewonden. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen is opgeëist door Islamitische Staat.

Een van de gearresteerde Libanezen zou ook van plan zijn geweest een zelfmoordaanslag te plegen, maar zijn bomgordel ging niet af. Hij werd gearresteerd in de haven van Tripoli. De andere Libanees zou hebben geholpen de Syriërs Libanon binnen te smokkelen.

Volgens de Libanese minister Mashnoek van Binnenlandse Zaken waren de aanvallers van donderdag van plan om toe te slaan in een ziekenhuis, maar veranderden ze hun plannen toen de veiligheidsmaatregelen daar te streng bleken. De bedoeling zou bovendien zijn geweest, dat er in totaal vijf mensen met een bomgordel zelfmoord zouden plegen, maar twee van hen waren Libanon niet binnengekomen.

Meer aanslagen

Met de arrestaties is volgens de Libanese regering het hele zelfmoordaanslagen-netwerk opgerold en ook de ondersteuning ervan. De Syriërs werden volgens de minister opgepakt in een Palestijns vluchtelingenkamp in Beiroet en in de flat die werd gebruikt om de bomgordels in elkaar te zetten.

Toch wordt gevreesd dat meer aanvallen zullen volgen. Uit het feit dat er vijf zelfmoordenaars naar één plek zijn gestuurd, leidt Mashnoek af dat zij niet de laatsten zullen zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl