NOS Nieuws

Een reconstructie van de aanslagen

Tussen vrijdagavond 21.20 en 00.49 uur zaterdagmorgen zijn er in Parijs diverse explosies en schietpartijen. In theater Bataclan worden bezoekers van een rockconcert beschoten en op andere plaatsen laten terroristen bomgordels afgaan. Wat gebeurde er precies, waar en wanneer? Een overzicht aan de hand van de zeven locaties waar de incidenten plaatsvonden.

Stadion Stade de France

Het drama begint vrijdagavond om 21.20 uur. Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op vlak bij ingang D van het stadion Stade de France. Hij zou als doel hebben gehad om zichzelf in het stadion op te blazen, reconstrueert The Wall Street Journal. Dat zou een chaotische evacuatie naar buiten hebben veroorzaakt, waarna twee andere terroristen zich tussen de vluchtende mensenmassa zouden opblazen.

Dat lukt niet: de eerste zelfmoordterrorist wordt voor de ingang ontdekt door een beveiliger. Behalve de terrorist komt een omstander om het leven. In het stadion, waar op dat moment Frankrijk en Duitsland een vriendschappelijke wedstrijd spelen, is de knal duidelijk te horen.

Explosie te horen in stadion

Toch wordt er doorgespeeld. President Hollande, die bij het duel aanwezig is, wordt naar een speciale ruimte in het stadion gebracht. Hier ontvangt hij een veiligheidsbriefing over wat er zich buiten voltrekt. Hierna verlaat hij het stadion en wordt hij naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gebracht voor een spoedoverleg met zijn kabinet.

In het stadion heerst veel onduidelijkheid. Toeschouwers krijgen op hun telefoon mondjesmaat informatie binnen. Doordat veel mensen tegelijkertijd willen weten wat er aan de hand is, heeft het telefoonverkeer last van storingen. Na de wedstrijd zijn er slechts twee uitgangen open. Mensen rennen het veld op, om zo snel mogelijk het stadion uit te kunnen. Vanwege de schrik overnacht het Duitse voetbalelftal in het stadion.

Mensen op het veld na voetbalwedstrijd

Tien minuten na de eerste explosie, om 21.30 uur, blaast een tweede zelfmoordterrorist zich op. Doordat er na de eerste ontploffing geen massa-evacuatie is ontstaan, blijft de schade beperkt. Alleen de terrorist zelf komt om. Een derde terrorist blaast zichzelf 23 minuten later op, om 21.53 uur. Ook hij doodt alleen zichzelf.

Restaurants Le Carillon en Le Petit Cambodge

Vijf minuten nadat de eerste zelfmoordterrorist zichzelf heeft opgeblazen, om 21.25 uur, komen terroristen aan bij twee restaurants: Le Carillon en Le Petit Cambodge. Ooggetuigen beschrijven later dat ze met kalasjnikovs om zich heen schieten. Ze doden vijftien mensen, tien anderen raken gewond. Al snel duikt er op YouTube een video op met beelden van kort na de schietpartij.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Cafe Bonne Bière

Zeven minuten na de eerste schietpartij, om 21.32 uur, openen mannen vanuit een zwarte auto het vuur op Café Bonne Bière. Hierbij komen vijf mensen om het leven; acht mensen raken gewond.

Restaurant La Belle Equipe

Kort daarna, om 21.36 uur, openen mannen opnieuw - volgens ooggetuigen twee - vanuit een zwarte auto het vuur op een ander restaurant, La Belle Equipe. De schietpartij duurt drie minuten. Op het terras van het restaurant zitten veel mensen, het is een relatief warme avond in november. Bij deze schietpartij worden negentien mensen gedood, negen mensen raken gewond.

Comptoir Voltaire

Nog eens vier minuten later, om 21.40 uur, blaast een zelfmoordterrorist zich op in restaurant Comptoir Voltaire. Daarbij raakt een persoon gewond.

Concertzaal Bataclan

Op hetzelfde moment, om 21.40 uur, begint in concertzaal Bataclan het grootste bloedbad van die avond. In de zaal, waar op dat moment een uitverkocht concert plaatsvindt van de rockband Eagles of Death Metal, komen drie gemaskerde mannen binnen. Zij dragen AK-47's en beginnen op het publiek te schieten. De 1500 aanwezigen raken in paniek en proberen te vluchten.

Een journalist van Le Monde filmt hoe mensen via de steeg en ramen aan het terreur proberen te ontsnappen. Dit lukt lang niet iedereen. Twintig minuten later, om 22.00 uur, beginnen de terroristen alle aanwezigen te verzamelen. Ze worden in gijzeling gehouden. Het Franse persbureau AFP maakt hier 38 minuten later, om 22.38 uur, melding van op basis van de politie.

Mensen vluchten uit Bataclan

Om 23.09 uur wordt er een veiligheidszone ingesteld rond het theater. Bijna anderhalf uur later, om 00.30 uur, vallen speciale eenheden van de Parijse politie de zaal binnen. Alle terroristen komen bij de inval om het leven.

Om 00.49 uur melden Franse media dat het voorbij is. De terroristen blijken in Bataclan 89 mensen te hebben gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl