NOS NieuwsAangepast

Vincent groeit met lichaam en geest

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Op de kamer bij de kinderarts van behandelcentrum Heideheuvel in Hilversum. Dokter Feith weet alles van dikke kinderen en ook van Vincent Boterman (14). Feith startte een paar jaar geleden met de behandeling van kinderen met ziekelijk overgewicht. Vincent volgt sinds april 2009 zo'n behandeling, eerst intensief en nu komt hij één keer in de drie maanden langs.

Vandaag een speciaal consult bij de dokter, gewoon om even bij te praten. Voor Vincent is dat wel handig. Hij wordt opnieuw gemeten en blijkt twee centimeter gegroeid. Die groei zorgt voor andere positieve cijfers. Ondanks dat het de behandelaars op Heideheuvel vooral te doen is om gedragsverandering bij de patiënten en niet per se om gewichtsafname, berekent dokter Feith snel de BMI van Vincent. Deze Body Mass Index geeft aan of je lengte en gewicht een beetje met elkaar in evenwicht zijn.

Toen Vincent begon aan de behandeling was hij 1 meter 57 lang en woog hij 83 kilo. Hij is nu zeven centimeter gegroeid en zeven kilo afgevallen. Van een gevaarlijk BMI van 33,8 naar een beetje gevaarlijke score van 28,7. De dokter is tevreden en de patiënt ook. De dokter is niet alleen tevreden met de lagere BMI. Hij vindt dat Vincent ook volwassener is geworden.

Bezorgde ouders

Volgens Feith waren de ouders van Vincent nogal nadrukkelijk aanwezig bij de cursus. "Veel ouders zijn bezorgde ouders en dat zijn die van Vincent zeker. Gaandeweg de cursus zijn ze wat losser geworden. Dat was goed voor henzelf, maar zeker ook voor Vincent."

Vincent heeft een lijstje met vragen opgesteld voor de dokter. Hoeveel kinderen in Nederland hebben obesitas? (waarschijnlijk ongeveer 20.000). Worden het er meer? (ja, het aantal stijgt. En als we Amerika als voorbeeld nemen, kan dat aantal echt dramatische vormen aannemen). Als de cursus voorbij is, blijf ik dan last houden? (ja, waarschijnlijk wel. Je hebt aanleg voor zwaarlijvigheid en die raak je niet zo maar kwijt). Dit waren de vragen (dan heb ik nog een vraag voor jou). Vind je zelf dat het goed gaat? (ja)

Voetballers met overgewicht

Tot slot van de bijeenkomst spreken de heren nog over voetbal. De dokter heeft een koffiemok van Feyenoord, waarmee hij zijn voorkeur voor deze club aangeeft. Vincent is voor Ajax. Gelukkig is de wedstrijd afgelopen weekeinde afgelast, zodat er alleen maar winnaars aan tafel zitten.

Ook als ze over voetbal praten, komt zwaarlijvigheid aan bod. Beide clubs hebben blijkbaar een speler met overgewicht. Wie dat zijn? Luister rustig naar de reportage over Vincent en dokter Feith uit het Radio 1 Journaal op deze pagina. En bekijk ook het dossier Nederland Eet van de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl