NOS Nieuws

Rutte: we zijn in oorlog met IS

Reactie Rutte, de belangrijkste punten.

Volgens minister-president Rutte is Nederland in oorlog met de terroristische organisatie IS. De premier zei op een persconferentie: "ISIS is onze vijand, daarmee zijn we in oorlog. We zijn niet in oorlog met een geloof of de islam."

Rutte zei ook dat, na de aanslagen in Parijs, alle betrokken diensten in Nederland in een verhoogde paraatheid zijn gebracht. Ook wordt de grensbewaking aangescherpt, vooral voor verkeer dat met Frankrijk te maken heeft. Dat geldt ook voor de luchthavens en de treinstations, heeft minister-president Rutte gezegd op de persconferentie.

Volgens de premier kunnen evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas, door blijven gaan. Maar zal de politie bij dit soort gelegenheden extra oplettend zijn. Er zullen de komende tijd "zichtbare en onzichtbare maatregelen" worden genomen, aldus Rutte.

Halfstok

Nederland heeft Frankrijk hulp aangeboden en als eerbetoon voor de slachtoffers zullen komende maandag alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok hangen.

De premier had eerder vandaag topoverleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij dat overleg waren ook de ministers Asscher, Koenders, Van der Steur, Plasterk en Hennis aanwezig.

De volledige toespraak: Rutte reageert op de aanslagen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl