Computer herkent emoties
NOS Nieuws

Computer leert autisten emoties herkennen

Er is een nieuwe methode ontwikkeld die mensen met autisme leert de juiste emoties te gebruiken. Met behulp van computers leren ze emoties te herkennen en op het juiste moment te gebruiken.

De methode is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden, met behulp van het Nederlandse bedrijf Sightcorp.

"Autisten hebben moeite met het herkennen van emoties en het correct reageren op die emoties", zegt universitair docent Marcia Goddard. "Als er iets heel ernstigs gebeurd is, kunnen autisten dat verkeerd inschatten en soms zelfs gaan lachen."

Bij de nieuwe training krijgen autisten een Google Glass op met emotieherkenningssoftware terwijl ze voor een spiegel staan. "We laten ze filmpjes zien met hele heftige emoties. Dan trainen we ze in het correct reageren. Op de bril zien ze of ze in hun reactie de juiste emotie tonen."

Het is een training van zes weken. "Het mooie is dat het niet per se in een instelling hoeft te worden gedaan. Ze kunnen thuis, zo vaak als ze willen, voor de spiegel gaan staan en trainen", zegt Goddard.

Marcia Goddard demonstreert de emotieherkenningssoftware

Het Amsterdamse bedrijf Sightcorp werkt al langer aan emotieherkenningssoftware.

"Het is een belangrijke medische toepassing, maar de techniek is ook te gebruiken bij bijvoorbeeld marketing", zegt Theo Gevers, mede-oprichter van het bedrijf. Hij verwacht dat het een miljardenmarkt wordt. "Marketeers kunnen met de software bijvoorbeeld zien hoe consumenten op hun reclames reageren."

Ook internationaal wordt er gewerkt aan software die emoties kan herkennen. Eerder deze week kwam Microsoft met een programma dat emoties herkent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl