Dode bij een van de plekken in Parijs waar terroristen een aanslag pleegden
NOS Nieuws

Terreur in Europa; een bloedige lijst

De aanslagen van vrijdag 13 november in Parijs zijn een van de zwaarste in het Westen sinds de aanslagen van 11 september 2001. Europa kent sindsdien een lijst van bloedige aanslagen. Een overzicht van de belangrijkste.

Doden bij aanslagen in West-Europa

Madrid, 11 maart 2004

Die donderdagochtend gaan in vier forensentreinen op verschillende stations bommen af. De treinen worden uiteengereten. 192 mensen komen om het leven. Bijna 2000 mensen raken gewond. De Spaanse regering hint op een link met de ETA, deskundigen denken eerder aan een verband met de aanslagen van 11 september. Het is 11 maart 2004, precies 2,5 jaar later. Op 3 april 2004 werden de terroristen omsingeld door de politie. Tijdens de aanval van de politie-commando's bliezen de terroristen zichzelf op. Het blijkt later om terroristen van al-Qaida te gaan.

Een forensentrein die uiteengereten werd door explosieven

Amsterdam, 2 november 2004

In de Linnaeusstraat in Amsterdam wordt de cineast en columnist Theo van Gogh doodgeschoten terwijl hij naar zijn werk fietst. De dader, Mohammed Bouyeri, snijdt daarna zijn keel door. In het nabijgelegen Oosterpark wordt Mohammed B. gearresteerd, nadat hij op politiemensen heeft geschoten. Hij wordt later veroordeeld tot levenslang.

Hulpdiensten bij het lichaam van de vermoorde cineast Theo van Gogh

Londen, 7 juli 2005

Tijdens de ochtendspits worden vier bomaanslagen gepleegd op een stadsbus en een aantal metro's. Daarbij komen 52 mensen om. Meer dan 700 mensen raken gewond. De eerste bommen gaan af om 08.50 uur: vier mannen vertrekken van station Luton naar het centrum met een rugzak vol explosieven. De eerste drie bommen gaan af op metrostations, daarna gaat een bom af in een bus. De aanslag wordt opgeëist door al-Qaida, als vergelding voor de Britse inmenging in de oorlog in Irak.

De bus werd in de ochtendspits opgeblazen

Oslo en het Noorse eiland Utøya, 22 juli 2011

In het centrum van Oslo en het eiland Utøya pleegt Anders Breivik aanslagen waarbij 77 mensen om het leven komen . De meeste doden zijn jongeren van de Arbeiderspartij die op kamp waren op Utøya. Breivik benadert het eiland, doet zich voor als een agent en schiet in koelen bloede tientallen jonge mensen dood. Kort na de aanslagen plaatst Breivik een manifest waarin hij waarschuwt voor de gevaren van de islam voor Europa.

Anders Breivik

Parijs, 2 november 2011

Ruim drie jaar voor de grote aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs wordt er een molotovcocktail gegooid naar het gebouw. Aanleiding is de editie Charia Hebdo waarvan volgens de redactie de profeet Mohammed 'gastredacteur' is. Op de cover van het blad staat een man met een tulband getekend en een baard. Lachend dreigt hij met "honderd zweepslagen als je je niet dood lacht".

Cartoonist Luz met de speciale uitgave van Charlie Hebdo

Toulouse, 19 maart 2012

De 23-jarige Mohamed Merah schiet bij een joodse school in Toulouse een rabbijn en drie kinderen dood met een automatisch pistool. Hij lost het vuur op een groepje ouders en kinderen dat bij de school staat. Een paar dagen erna wordt Merah door de politie doodgeschoten. Zijn flat in Toulouse wordt ruim dertig uur omsingeld. Hij zegt te hebben gehandeld uit woede over de dood van Palestijnse kinderen en over de aanwezigheid van Franse troepen in Afghanistan.

Mohamed Merah

Londen, 22 mei 2013

De 25-jarige militair Lee Rigby wordt midden op straat doodgestoken met een kapmes. De daders Adebolajo (29) en Adebowale (22) vertellen omstanders dat ze de moord hebben gepleegd om moslims in Afghanistan te wreken die om het leven zijn gekomen door acties van Britse troepen. Ze worden beiden veroordeeld tot levenslang zonder uitzicht op vrijlating.

De vermoorde militair Lee Rigby

Brussel, 24 mei 2014

In het Joods museum in Brussel worden vier mensen doodgeschoten met een kalasjnikov. Het blijkt een antisemitische aanslag te zijn. Zes dagen later wordt een 29-jarige Fransman opgepakt door de Franse douane. Mehdi Nemmouche is een geradicaliseerde moslim die net is teruggekeerd uit Syrië.

Mehdi Nemmouche gefilmd tijdens de aanslag door bewakingsbeelden

Parijs, 7 januari 2015

Zwaarbewapende mannen stormen rond het middaguur het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen waar een redactievergadering aan de gang is. Twaalf mensen worden doodgeschoten, onder wie een aantal bekende cartoonisten van het blad. De daders zeggen dat ze de aanslag hebben gepleegd omdat Charlie Hebdo de islam beledigt. In een reeks van aanslagen in de dagen die daarop volgen worden in totaal 17 mensen gedood, onder meer tijdens een gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs. Drie daders worden doodgeschoten bij een vuurgevecht.

De daders van de aanslag op Charlie Hebdo

Arras, 21 augustus 2015

Bij Arras probeert een man in een Thalys-trein uit Amsterdam een bloedbad aan te richten. Hij schiet in een deel van de trein om zich heen. Hij kan overmeesterd worden door passagiers, onder wie drie Amerikanen. Wonder boven wonder raken slechts drie mensen gewond.

Een gewonde passagier in de Thalys die onder vuur werd genomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl