Ambulances bij het Bacatlan
NOS Nieuws

'De terroristen waren heel kalm, heel vastberaden. Ze riepen niets, ze zeiden niets'

De Amerikaanse radiojournalist Julian Pearce was getuige van het drama in de Parijse concertzaal Le Bataclan waar gisteravond en vannacht vele tientallen doden vielen. CNN sprak met hem. De gijzeling was op dat moment nog gaande:

CNN-presentator: "Julian, ik begrijp dat je in het Bataclan-theater was tijdens dit concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal. Het is je gelukt om eruit te komen. Vertel ons wat je hebt gezien en gehoord."

Pearce: "Ik zag twee terroristen met AK47's, kalasjnikovs, de zaal binnenkomen en lukraak in de menigte schieten. Mensen gilden en schreeuwden. Dat duurde zo'n tien minuten, tien verschrikkelijke minuten. Iedereen lag op de vloer, bedekte zijn hoofd. En we hoorden zoveel geweerschoten."

"De terroristen waren heel kalm, heel vastberaden. Ze herlaadden hun wapens twee tot drie keer. Ze riepen niets, ze zeiden niets. Ze droegen geen maskers. Ze droegen zwarte kleren en ze schoten op mensen die op de grond lagen, executeerden hen."

Ik pakte een klein meisje op, zij bloedde heel erg.

Julian Pearce

"Gelukkig bevond ik mij voor het podium. Mensen probeerden te ontsnappen door over mensen die op de grond lagen te lopen. Ik vond een uitgang toen een terrorist zijn wapen herlaadde. Ik klom op het podium en we vonden een uitgang."

"Toen ik de straat op ging, zag ik twintig, vijfentwintig lichamen op de grond liggen en ik zag mensen die heel erg gewond waren. Ik pakte een klein meisje op, zij bloedde heel erg en ik rende zo'n tweehonderd meter met haar. Toen vond ik een taxi, zette haar erin en zei tegen de chauffeur: 'Ga naar het ziekenhuis'."

Hij leek een gewone jongen, die een kalasjnikov vasthield. Dat was alles.

Julian Pearce, ooggetuige

"Ik heb vrienden die nog steeds in de Bataclan zitten, die zich schuilhouden omdat ze niet weten of er een terrorist binnen is. Ze verschuilen zich in een kleine kamer, in het donker, en ze sms'ten mij en ze zijn natuurlijk erg bang en wachten tot de politie ingrijpt. Maar het duurt nu al twee uur."

"Dit is verschrikkelijk. Wat er gebeurd is, was verschrikkelijk, angstaanjagend. Ik bedoel, eerlijk, tien minuten geweervuur, lukraak afgeschoten in een kleine concertzaal. De Bataclan is geen grote zaal, het is een kleine. Ik denk dat er duizend mensen binnen waren, maximaal. Het was verschrikkelijk."

CNN-presentator: "Julian, die terroristen, je zei dat je er twee of drie zag. Je zei dat ze in het zwart waren. Hadden ze hun gezichten bedekt met maskers?"

Pearce: "Ze droegen geen maskers. Ik zag het gezicht van één vent. Van één terrorist. Hij was heel jong, twintig jaar of zo, hooguit vijfentwintig. Hij droeg geen baard of zoiets. Hij leek een gewone jongen, die een kalasjnikov vasthield. Dat was alles. Ze droegen geen maskers."

CNN-presentator: "Hoorde je hem iets zeggen? Zei hij iets in het Frans of Arabisch, iets dat je kon ontcijferen?"

Pearce: "Niets, niets. ik hoorde niets. Alleen het gillen en schreeuwen van de mensen. Ze riepen niets, zeiden niets. Geen 'Allah Akbar' of zoiets. Ze zeiden niets, ze schoten alleen maar op mensen."

CNN-presentator: "Dus ze vroegen aan niemand wie hij was? Ze keken alleen naar iemand en schoten hem dood? Is dat wat je zegt?"

Pearce: "Ja."

CNN-presentator: "En jij zegt dat je twintig doodgeschoten mensen op de vloer van het theater zag?"

Pearce: "Ja. Dat kan ik bevestigen. Sommigen waren dood, anderen waren zeer ernstig gewond. Maar het was een bloedbad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl