Een politieafzetting bij theater Bataclan
NOS NieuwsAangepast

Golf van terreur in Parijs: zeker 127 doden; 99 mensen kritiek

President Hollande heeft gezegd dat bij de terreuraanslagen in Parijs zeker 127 doden zijn gevallen. Ruim tweehonderd mensen zijn gewond geraakt, van wie 99 in kritieke toestand verkeren.

Op vijf plekken in de Franse hoofdstad werden gisteravond en vannacht aanslagen gepleegd. Acht terroristen zijn gedood; zeven van hen bliezen zichzelf op.

Chronologische weergave van aanslagen Parijs

Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen; de grenzen van Frankrijk worden zwaar bewaakt, er worden 1500 politie-agenten ingezet en allerlei evenementen zijn afgelast. Volgens Hollande zijn de aanslagen het werk van IS. Ze zijn in het buitenland voorbereid met handlangers in Frankrijk. Hollande sprak van een oorlogsdaad waarop Frankrijk gepast zal antwoorden.

IS dreigt in een ongedateerde video met meer aanslagen. Volgens de organisatie zal Frankrijk geen rust hebben zolang het niet stopt met de bombardementen in Irak en Syrië.

Hollande: grenzen gaan dicht

De meeste doden, meer dan tachtig, vielen tijdens een gijzeling in theater Bataclan, waar gewapende mannen het vuur openden tijdens een rockconcert. Volgens getuigen die aan het bloedbad wisten te ontkomen, riepen de schutters 'Allah is groot' en 'wij doen dit voor Syrië'; een andere getuige zei dat de daders zwegen.

Rond middernacht bestormde de politie het theater. Daarbij werd geschoten en werden explosies gehoord. Vier terroristen kwamen om. Drie van hen bliezen zichzelf op, de vierde is door de politie gedood.

Doelwit: terrassen

In het drukke uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement van Parijs vielen tientallen doden, toen mannen het vuur openden op de terrassen van bars en restaurants. In de populaire Rue de Charonne schoten de terroristen achttien mensen dood, melden Franse media. Mogelijk hadden de daders het gemunt op de bezoekers van een Japans café en restaurant.

Op het terras van een Cambodjaans restaurant vielen veertien doden, bij een pizzeria in dezelfde buurt vijf. Op de Boulevard Voltaire zou een schutter een passant hebben gedood. Ooggetuigen op de verschillende locaties spreken van daders met automatische wapens die minuten achtereen schoten op het uitgaanspubliek. Op één plek zou er vanuit een auto op een terras zijn gevuurd.

Voetbalwedstrijd

In de buurt van het voetbalstadion Stade de France bliezen op drie verschillende plekken zelfmoordenaars zichzelf op. Hierbij zijn volgens de Franse media vijf doden gevallen. Een van de aanslagen vond plaats bij een McDonald's-vestiging tegenover het stadion.

In het Stade de France keken op dat moment 80.000 mensen naar een oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland. Spelers en publiek schrokken op van de knallen, maar er werd besloten door te spelen omdat niet duidelijk was wat er buiten het stadion aan de hand was.

Frankrijk won met 2-0. De toeschouwers mochten het stadion om veiligheidsredenen pas na middernacht verlaten. De Duitse spelers gingen niet terug naar hun hotel, brachten de nacht in het stadion door en vlogen vanochtend terug naar Duitsland.

Explosie te horen in stadion

Minister-president Mark Rutte liet weten geschokt te zijn door de aanslagen in Parijs. De Amerikaanse president Obama zei in een persconferentie dat het niet alleen een aanslag is op Frankrijk maar op heel de mensheid.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof noemt de aanslag vreselijk en ongekend. Het dreigingsniveau in Nederland blijft ondanks de aanslag ongewijzigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl