De echte naam van 'Jihadi John' is Mohammed Emwazi
NOS Nieuws

'Beul 'Jihadi John' was niet meer belangrijk voor IS'

Als het klopt dat 'Jihadi John' dood is, dan is Islamitische Staat in het hart geraakt, zei de Britse premier Cameron vandaag. Directeur Mark Singleton van het International Center for Counter-Terrorism in Den Haag (ICCT) denkt daar anders over: "Jihadi John was aanvankelijk heel belangrijk in de propagandastrijd van IS, maar is geen kopstuk en inmiddels niet meer belangrijk. Voor hem tien anderen."

"Sterker nog, je zou zelfs kunnen zeggen dat zijn dood IS meer oplevert dan wanneer hij nog had geleefd", zegt Singleton. "Deze drone-aanval trekt veel mediabelangstelling en maakt van hem een martelaar. Twee vliegen in een klap dus voor IS, dat maar wat graag gratis propaganda krijgt."

Zijn rol als beul was indertijd heel effectief bij het verkrijgen van internationale aandacht.

Mark Singleton, directeur ICCT

Amerikaanse media meldden vanochtend de dood van de Britse IS-terrorist, die eigenlijk Mohammed Emwazi heet. Hij zou in Raqqa in Syrië om het leven zijn gekomen bij een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje. Het ministerie van Defensie in Washington heeft zijn dood nog niet bevestigd.

Emwazi werd berucht door zijn optredens in de onthoofdingsvideo's van onder anderen James Foley en Steven Sotloff. "Zijn rol als beul was indertijd heel effectief bij het verkrijgen van internationale aandacht en werving van nieuwe rekruten voor IS", stelt Singleton. "Het feit dat een westerling werd ingezet om buitenlandse gevangenen voor de camera's te doden, leidde tot zo veel ophef dat het Westen niet langer lijdzaam bleef toekijken maar de aanval op IS opende."

En dat was volgens Singleton precies de bedoeling van IS. "Jihadi John was voor IS toentertijd heel instrumenteel. Maar nadat hij zijn waarde had bewezen, hoorden we minder van hem."

Zijn dood is symbolisch van waarde, maar zal de strijd niet beïnvloeden.

Mark Singleton, directeur ICCT

Premier Cameron en president Obama beloofden na het zien van de gruwelijke onthoofdingsvideo's dat ze Jihadi John zouden opsporen. "Het Westen wil met de dood van dit symbool van IS laten zien dat ze niet zullen opgeven en dat IS nergens veilig is. Voor de coalitie tegen IS is het voor hun geloofwaardigheid naar de eigen bevolking toe belangrijk dat zij woord houden."

Suggereren dat IS met de dood van Jihadi John een zware slag is toegebracht, noemt de ICCT-deskundige "wishful thinking". "Zijn dood is symbolisch van waarde, maar zal de strijd niet beïnvloeden. En zoals gezegd, IS zal er zelf garen bij willen spinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl