NOS Nieuws

Amerikaanse media: 'Jihadi John' is dood

Mohammed Emwazi, beter bekend als Jihadi John, is waarschijnlijk dood. De Britse IS-terrorist kwam bij Raqqa in Syrië om het leven bij een Amerikaanse aanval met een onbemand vliegtuigje, melden Amerikaanse media.

Het ministerie van Defensie in Washington heeft zijn dood nog niet bevestigd. Een bron binnen het Pentagon had eerder wel gezegd dat het zo goed als zeker was dat Jihadi John bij de drone-aanval was geraakt.

De Amerikanen werkten in deze operatie samen met Groot-Brittannië. Ook premier Cameron kan de dood van Jihadi John nog niet bevestigen. "Maar als hij dood is, dan hebben we Islamitische Staat geraakt in het hart", zegt Cameron.

Cameron: hij was een terrorrist

Enige tijd gevolgd

Hoe de Amerikanen de man op het spoor zijn gekomen, is nog niet bekend.

Een Amerikaanse functionaris heeft tegen de BBC gezegd dat het doen en laten van Emwazi "enige tijd" is gevolgd. Het lijkt erop dat de Britten en de Amerikanen hierbij hebben samengewerkt. Aangenomen wordt dat Emwazi in 2013 vanuit Groot-Brittannië naar Syrië is gereisd om zich bij IS aan te sluiten. Hij staat op executie-video's van IS die wereldwijd afschuw veroorzaakten. Hoewel hij vermomd was, zijn inlichtingendiensten er kennelijk in geslaagd zijn identiteit te achterhalen. De media doopten hem 'Jihadi John'; later werd bekend dat hij Mohammed Emwazi heet en, voor hij naar Syrië vertrok, in Londen woonde.

Levensloop en bijzonderheden

Jihadi John, de gemaskerde man met Brits accent uit de onthoofdingsfilmpjes van terreurbeweging Islamitische Staat, heet eigenlijk Mohammed Emwazi. The Washington Post en de BBC maakten zijn identiteit begin dit jaar bekend.

Emwazi werd geboren in Koeweit maar groeide op in een gegoede familie in het westen van Londen. Hij zou gestudeerd hebben en gespecialiseerd zijn in computerprogrammering. Hij is nu waarschijnlijk 27 of 28 jaar oud.

Baard

Vrienden zeggen dat Emwazi regelmatig naar een moskee in de wijk Greenwich ging, een baard droeg en oogcontact met vrouwen vermeed.

"Ik weet zeker dat Mohammed Jihadi John is," zei een goede vriend tegen The Washington Post. "Hij was als een broer voor me. Ik weet zeker dat hij het is." Ook een medewerker van een Britse mensenrechtenorganisatie bevestigde dat het om de man uit Londen gaat.

Safari

Emwazi radicaliseerde waarschijnlijk in 2009. Dat jaar vertrok hij met twee vrienden naar Tanzania waar ze op safari zouden gaan. Zijn vrienden werden om onbekende redenen in Dar es Salaam gearresteerd en vervolgens werden ze alle drie het land uitgezet.

Emwazi vloog daarna via Amsterdam naar Londen en werd een nacht vastgehouden op Schiphol. Tijdens een verhoor zou hij hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht dat hij naar Somalië zou willen om zich aan te sluiten bij terreurbeweging al-Shabaab.

Veiligheidsdiensten

In 2009 gaf hij een interview aan de Britse mensenrechtenorganisatie CAGE, die zich hard maakt voor mensen die volgens de organisatie onterecht als terreurverdachte worden aangemerkt.

Daarin vertelde hij dat hij in de gaten werd gehouden door de Britse veiligheidsdiensten en op een lijst van potentiële terreurverdachten stond. Ook noemde hij de aanslagen in Londen in 2005 extreem en de aanslagen van 11 september 2001 in New York verkeerd.

Zwarte kleding

Uiteindelijk verloren de veiligheidsdiensten Emwazi uit het oog en kon hij ongemerkt naar Syrië vertrekken. Daar sloot hij zich aan bij IS. Hij maakte er deel uit van een eenheid die specifiek belast was met het bewaken van buitenlandse gevangenen.

Jihadi John werd berucht door zijn optredens in een aantal onthoofdingsvideo's, onder meer van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff.

Hij was al die keren gehuld in zwarte kleding. Een doek bedekte vrijwel zijn hele gezicht, met uitzondering van zijn ogen en neus. In de video's spreekt hij nadrukkelijk met een Brits accent en dreigt hij met meer moorden.

The Beatles

Emwazi kreeg de bijnaam Jihadi John van zijn gevangenen. Hij was onderdeel van een groep jihadi's met Britse accenten die door de gevangenen The Beatles werden genoemd. Emwazi werd vernoemd naar John Lennon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl