NOS Nieuws

Dekker: geen diploma met vakken op lager niveau

Komt het maatwerkdiploma?

Er komt geen 'maatwerkdiploma' voor leerlingen die in een paar vakken op een lager niveau eindexamen willen doen. Staatssecretaris Dekker neemt een advies van de Onderwijsraad ter harte.

De staatssecretaris vindt net als de Onderwijsraad dat er risico's kleven aan het examen doen op verschillende niveaus. "Iedereen weet nu wat een diploma waard is", zegt zijn woordvoerder. Dat is volgens hem niet meer zo als een vwo-leerling een aantal vakken op havo-niveau doet. De vraag is dan bijvoorbeeld of zo'n leerling nog naar de universiteit kan.

Kind en badwater

De staatssecretaris wijst erop dat het al mogelijk is om een paar vakken op een hoger niveau te doen. Hij is daar groot voorstander van. "Dan krijg je daar een extra aantekening van op je diploma. Dat is alleen maar mooi meegenomen."

Maar hij is kritisch over "flexibiliteit naar beneden toe". "Want dat tast natuurlijk uiteindelijk de kwaliteit van ons onderwijs aan", zei hij op NPO Radio 1. Als een leerling in bepaalde vakken het niveau niet aankan, "moeten scholen daar misschien extra in investeren".

"Maatwerk en flexibilisering zijn belangrijk", vindt Dekker. "Maar we moeten niet het kind met het badwater weggooien." Hij doelt daarmee op de kwaliteit van diploma's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl