NOS Nieuws

'Taxfree shoppen bestaat niet op Schiphol'

Het is een illusie dat je op Schiphol belastingvrij kan winkelen, concludeert de Consumentenbond na een onderzoek "Consumenten worden op de luchthaven misleid."

Reizigers die buiten de EU vliegen zouden het meest worden getroffen. Zij mogen op Schiphol officieel belastingvrij winkelen. Toch betalen ze aan de kassa hetzelfde als reizigers die binnen de EU vliegen. Dit geldt niet voor tabak en sommige alcoholproducten.

Schiphol stelt echter dat het gelijktrekken van prijzen juist gebeurt opdat iedereen taxfree kan winkelen. Winkeliers zouden het verschil in btw voor eigen rekening nemen.

"De winkeliers en Schiphol hebben besloten de btw in dat geval zelf te betalen, om aantrekkelijk te blijven", aldus Benno Leeser, voorzitter van de winkeliersvereniging van Schiphol. Als een horloge "in het land" 100 euro kost, dan betalen consumenten op Schiphol dus maar 84 euro, aldus Leeser.

De Consumentenbond wil dat Schiphol duidelijk is naar de koper

Er zijn inderdaad artikelen die voordeliger op de luchthaven verkocht worden, beaamt de Consumentenbond. Maar het idee dat consumenten altijd goedkoper uit zijn op Schiphol, klopt niet volgens de organisatie. Wie goed zoekt kan bijvoorbeeld in de lucht bij Ryanair maar vooral bij webwinkels dezelfde spullen voor lagere prijzen vinden, blijkt uit de voorbeelden in het onderzoek.

Dat de prijzen voor iedereen gelijk zijn op de luchthaven, blijft vreemd volgens de Consumentenbond. "Als klant heb je er geen voordeel van om je instapkaart te laten zien", aldus Bas Willigenburg van de Consumentenbond.

Over de kop

Drank-, tabak- en chocoladewinkels die Schiphol zelf exploiteert zetten vorig jaar iets meer dan 82 miljoen euro om. De inkoopwaarde van die producten was iets minder dan de helft. "Deze cijfers versterken de indruk dat producten bij Schiphol-winkels eerst over de kop gaan, voordat ze over de toonbank gaan," vindt Willigenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl