1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Belgische kerncentrales met scheurtjes weer opgestart

Na drie jaar worden de Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 weer opgestart, meldt de Belgische publieke omroep VRT. Beide centrales vertoonden scheurtjes en werden daarom in 2012 stilgelegd in overleg met het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle FANC.

In de zomer van 2013 werden ze na een eerste test weer opgestart, maar in 2014 werden beide reactoren opnieuw stilgelegd na een tweede reeks testen. Toen bleek dat er een probleem was met de reactorwanden. 

Na een derde testreeks kwamen nog meer scheurtjes aan het licht. En in februari van dit jaar bleken het er nog meer te zijn: in Doel 3 geen 8000 maar 13.000 en in Tihange 2 geen 2000 maar 3000. 

Groen licht

De problemen kunnen alle reactoren in de wereld treffen, meldt de VRT. De omroep heeft uit betrouwbare bronnen vernomen dat de centrales voor het einde van het jaar weer worden opgestart. Er zijn aanvullende tests gedaan en ook een onafhankelijk Amerikaans onderzoeksbureau was positief.

Het FANC moet officieel nog groen licht geven, maar de verwachting is dat dat in de komende dagen of weken gebeurt.

De twee reactoren zijn goed voor een derde van de kernenergie die in België wordt opgewekt. Voor het hele land betekent het dat er zo'n 16 procent meer stroom wordt geproduceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl