De brug over het Zijkanaal C
NOS Nieuws

Sneller op je bestemming met nieuw brugsysteem

Een nieuw informatiesysteem zorgt voor forse tijdwinst op de Noord-Hollandse wegen. Het systeem van de provincie Noord-Holland koppelt informatie over weg-, trein- en scheepvaartverkeer en geeft de brugwachter een advies over het moment dat hij de brug het beste kan openen.

Bart Bosman, verkeersmanager bij de provincie: "Nu zit een brugwachter in zijn hokje en kijkt hij veel om zich heen. Maar hij ziet niet die bus die eraan komt, of de hulpdiensten die over de brug moeten maar nog om de hoek zijn." Voortaan krijgt de brugwachter veel informatie via gps-systemen.

Bus, hulpdienst of schip

Ook de schepen in de buurt worden zichtbaar. "Op een scherm kan de brugwachter zien waar alle weggebruikers precies zijn en bepalen of hij de brug een minuut later open doet, na het passeren van de hulpdienst of de bus", zegt Bosman.

In de praktijk gingen sommige bruggen met het nieuwe systeem juist vaker open, maar was de wachttijd uiteindelijk korter. Ook omdat het systeem een seintje geeft aan navigatiesystemen van auto's.

Tijdens de proeftijd liep de wachttijd bij de Kaagbrug (A44) terug met 45 procent. Bij de brug over het Zijkanaal C op de A9 was dat 15 procent.

Gevaren in konvooien

Ook het scheepvaartverkeer verloopt sneller. Schepen krijgen van de brugwachter te horen wanneer de bruggen open gaan en kunnen daar rekening mee houden. Bovendien wordt er vaker gevaren in konvooi. Dat betekent soms even wachten voor een brug, maar uiteindelijk zijn de schepen sneller op hun bestemming.

Voor schepen is er dus een blauwe golf gecreëerd, vergelijkbaar met de groene golf op de weg. Op de 'westelijke staande mastroute' werd de vaartijd door de week zelfs teruggebracht van negen uur naar vier en een half uur.

Belangrijke doorgaande wegen

Eind dit jaar werkt het nieuwe systeem voor 74 bruggen en in 2017 moeten er 130 bruggen op belangrijke doorgaande wegen op het systeem zijn aangesloten. Ook zijn er contacten gelegd om het systeem toegankelijk te maken voor andere provincies.

Het systeem heeft wel consequenties voor de brugwachters. Omdat ze hun werk met een laptopje kunnen doen, is het niet meer nodig dat elk brugwachtershuisje is bezet. De provincie onderzoekt daarom de mogelijkheid van centrale bediening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl