NOS Nieuws

Madrid treft noodmaatregelen tegen smog

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

De vervuiling rond de stad Madrid is al een paar dagen zo hoog, dat het gemeentebestuur maatregelen heeft genomen. Automobilisten wordt verzocht de auto te laten staan en buiten sporten wordt afgeraden. Voor het eerst heeft Madrid ook een maximumsnelheid ingevoerd: het verkeer rond de stad mag in ieder geval vandaag niet harder dan 70 kilometer per uur.

Grauwe wolk

Door de hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar en het vele verkeer hangt al dagen een grauwe wolk boven de stad. Volgens de metingen is het gehalte aan stikstofdioxide veel hoger dan toegestaan. Dat kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Vooral astmapatiënten kunnen het extra benauwd krijgen.

Madrid worstelt al veel langer met luchtvervuiling. Het vorige gemeentebestuur adviseerde mensen wel maar ondernam geen acties. Deskundigen en milieuorganisaties juichen de maatregelen nu toe, maar waarschuwen dat het geen oplossing is voor het probleem van de luchtvervuiling rond de stad.

Transferia

De nieuwe burgemeester van Madrid liet een paar weken geleden al weten ook met echte oplossingen bezig te zijn. Ze kondigde aan dat ze buiten het centrum transferia wil laten bouwen. Hier kunnen mensen hun auto parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer. Ook wil de stad het gebruik van de auto in de binnenstad ontmoedigen door parkeren moeilijker te maken voor mensen die er niet wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl