Weginspecteurs van Rijkswaterstaat gaan met een blauw zwaailicht en sirene rijden om nog sneller bij incidenten op snelwegen te kunnen zijn
NOS Nieuws

Weginspecteurs mogen blauw zwaailicht voeren

In vier regio's in Nederland mogen weginspecteurs op weg naar een ongeluk vanaf vanmiddag een blauw zwaailicht gebruiken, net als ambulance, politie en brandweer. Dat geldt voor de regio's Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn vaak als eerste ter plaatse. Ze zetten de plaats van het ongeluk af, helpen en wachten tot de hulpdiensten arriveren. De weginspecteurs gebruiken dan een oranje zwaailicht, maar dat is minder effectief dan blauw zwaailicht.

Mensen reageren sneller

"Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller reageren als ze een blauw zwaailicht zien", zegt Debby van Slegtenhorst, woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Als de inspecteurs na een melding van de verkeerscentrale met blauw zwaailicht naar het ongeluk rijden, zijn ze er sneller en kunnen ze eerder helpen."

Dat de weginspecteurs van Rijkswaterstaat nu ook blauw licht mogen voeren, kan onbedoelde effecten hebben, waarschuwt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Je loopt het gevaar dat het blauwe zwaalicht minder waarde krijgt.

verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen

Volgens Tertoolen wordt het respect voor het blauwe zwaailicht al minder. "Je kent de borreltafelpraat van mensen die zeggen dat politiewagens of ambulances door rood rijden met de lichten aan terwijl de urgentie er niet is. Ik ken zelfs een verhaal van een ambulance die met zwaailichten door rood reed en even later bij de snackbar voor de deur stond."

De proef van Rijkwaterstaat duurt twee jaar. Over een half jaar wordt het gebruik van het blauwe zwaailicht voor het eerst geëvalueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl