Lek bij commissie Stiekem over Plasterk: een overzicht
Vanavond maakte het OM bekend dat een of meer fractievoorzitters zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan ambtsmisbruik, door te lekken uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). Wat ging hieraan vooraf?
Op 14 februari 2014 blijkt dat de fractievoorzitters van de Tweede Kamer een conflict hebben over wat er in de CIVD, de zogenoemde 'commissie Stiekem', is voorgevallen over de kwestie rond minister Plasterk en de geheime diensten.
Plasterk heeft op televisie berichten ontkend dat Nederland aan de Amerikaanse geheime dienst NSA 1,8 miljoen telefoongegevens heeft doorgespeeld. Later wordt het Plasterk duidelijk dat Nederland dat wel heeft gedaan, en dat hij dus voor zijn beurt heeft gesproken.
Daar moet Plasterk de Tweede Kamer over informeren in de commissie Stiekem, omdat het over het werk van geheime diensten gaat. De grote vraag is of hij dat vervolgens ook heeft gedaan. Want sommige Haagse bronnen zeggen van wel, anderen van niet.
Niet duidelijk
Dat er op enig moment iets over de kwestie in de commissie Stiekem is besproken staat wel vast. Bronnen rond de inlichtingendiensten bevestigden tegenover de NOS dat de commissie op 12 december 2013 is geïnformeerd. Maar kennelijk is dat niet gebeurd op een manier die voor alle deelnemende fractievoorzitters duidelijk was.
Journalisten zijn rechtstreeks benaderd door een direct betrokkene, niet zijnde minister Plasterk zelf, met de mededeling dat Plasterk de fractievoorzitters echt heeft geïnformeerd. Dat leidde tot berichten in de media. Daarop trok de commissie Stiekem de conclusie dat hiermee hoogstwaarschijnlijk vertrouwelijke informatie was gelekt.
Dat terwijl alles wat in de commissie wordt besproken topgeheim is. Er worden zelfs geen officiële notulen van gemaakt, wel aantekeningen die alleen de fractievoorzitters mogen lezen.
Motie van wantrouwen
D66-leider Pechtold besluit een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Plasterk waarin hem wordt verweten dat hij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Dit leidt tot woede bij PvdA-leider Samsom en twijfel bij de ChristenUnie en de SGP. Die steunen de motie uiteindelijk niet, waardoor Plasterk voldoende steun heeft om te blijven.
Premier Rutte wil niet ingaan op het conflict. "Daar kan ik niet in treden want ik heb geen inzage in wat er in die commissie gebeurt. Dus dat weet ik niet," zei hij. Maar hij geeft wel een oordeel over de betrokken ministers: "Mijn opvatting is dat Plasterk en Hennis de Kamer correct hebben geïnformeerd."
De voorzitter van de commissie, VVD-fractievoorzitter Zijlstra, doet op 13 maart 2014 aangifte bij het OM. Meer dan een jaar later komt het OM tot de conclusie dat er misschien sprake is van een ambtsmisdrijf, en dat de Tweede Kamer verder moet beslissen.