ANP

Een Syrische asielzoeker stapt naar de rechter om een rectificatie te eisen van omroep PowNed. Die omroep deed het in een uitzending op 1 oktober voorkomen of de man in Nederland op zoek was naar seks.

De klager zegt dat onder valse voorwendselen een interview was gemaakt, dat de opnamen zijn verknipt en dat uitlatingen uit hun context zijn gehaald. Na de uitzending verschenen tijdens demonstraties en in tv-uitzendingen teksten als 'Een vluchteling met volle zak, pakt jouw dochter met groot gemak'.

De verslaggever heeft zich inderdaad niet bekendgemaakt als medewerker van PowNed, zegt Dominique Weesie van de omroep. "Die keus is weloverwogen gemaakt en daar staan wij nog altijd achter. Van uit het verband halen van uitspraken is geen sprake. Wij zien een eventuele procedure dan ook met vertrouwen tegemoet."

Studiedoeleinden

Eind september werden klager Ahmed en andere asielzoekers uit de noodopvang in Apeldoorn ondervraagd door een verslaggeefster van PowNed. Zij gaf zich uit voor student of wetenschapper en de opnames zouden alleen voor studiedoeleinden worden gebruikt.

Zij stelde onder meer vragen over seksualiteit. Ahmed verklaarde dat hij en andere asielzoekers daar niet mee bezig waren na vier jaar oorlog en een maand op de vlucht. Om zijn verhaal te onderstrepen, vertelde hij over een ziekenhuisopname in Griekenland. Omdat zijn testikels sterk waren opgezwollen, raadde een arts hem aan seks te hebben of te masturberen. Maar vanwege zijn religieuze opvattingen en huwelijksmoraal negeerde hij dat advies.

Isolement

In de uitzending was alleen het fragment te zien waarin Ahmed zegt dat een arts hem aanraadde seks te hebben of te masturberen. Daardoor leek het alsof hij in Nederland op zoek was naar seks, zegt zijn advocaat Channa Samkalden. Het fragment ging via sociale media de hele wereld over en werd op Facebook een miljoen keer bekeken. Ook op veel Arabische sites dook het fragment op, met overal felle reacties.

Sinds de uitzending leeft Ahmed in een isolement, zegt hij. Familie en vrienden hebben het contact verbroken, zijn huwelijk staat onder druk en andere asielzoekers verwijten hem dat hij een verkeerd beeld heeft geschetst van Syrische vluchtelingen.

Ahmed wil met een kort geding zijn naam zuiveren. Hij eist rectificatie en wil ook dat PowNed zich inspant om het fragment van het internet te verwijderen. Het kort geding dient op 1 december in Amsterdam.

STER reclame