Nederlandse militairen in Afghanistan
NOS Nieuws

MIVD liet spion in Afghanistan in de steek

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft een Nederlandse zakenman en spion Ibrahim A. in de steek gelaten die in Afghanistan actief was voor de dienst. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld.

Het ministerie van Defensie, in het bijzonder de MIVD, heeft zijn zorgplicht geschonden, staat in een persverklaring van de rechtbank.

Dekmantel

Volgens de rechter heeft Ibrahim A. in 2006 en 2007, rond de Uruzgan-missie van het Nederlandse leger in Afghanistan, gefunctioneerd als agent en informant. Hij had een bouwbedrijf opgezet, dat als dekmantel kon dienen.

De rechter is tot die conclusie gekomen na het horen van getuigen, onder wie een aantal MIVD'ers. Het ministerie heeft altijd ontkend dat A. als spion heeft gewerkt.

In een eerder stadium deden de Nationale ombudsman en de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek naar zijn beweringen, maar die vonden geen bewijzen.

Stopgezet

A. zegt dat hij plots niet meer nodig was nadat de operatie werd stopgezet. Zijn rol is door toedoen van medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul bekend geworden. Zijn naam zou op straat terechtgekomen zijn, waardoor zijn leven in gevaar is gebracht.

In 2009 zou hij bedreigd zijn vanuit zijn netwerk en ontsnapt zijn aan een ontvoering. Zijn bouwbedrijf was ook failliet gegaan, waarna hij aanklopte bij het ministerie van Defensie. Hij wil miljoenen euro's schadevergoeding.

De rechtbank moet in de zaak nog de vraag beantwoorden of deze bedreigingen en zijn vertrek uit Afghanistan verband houden met de schending van de zorgplicht van het ministerie van Defensie.

Volgens de NRC, die processtukken heeft ingezien, heeft A. vanuit zijn safehouse wapens geregeld voor Nederlandse militairen. A. zocht ook zelf de media op. Zo was de ex-spion te zien in het programma Pauw en Witteman.

Zorgvuldig mogelijk

Het ministerie van Defensie had de beëindiging van de relatie met een informant of agent zo zorgvuldig mogelijk moeten laten plaatsvinden, om te voorkomen dat het netwerk van de informant zich tegen hem zou keren, stelt de rechter.

De rechter heeft A. nu gevraagd een schatting te maken van zijn schade. Ook de Staat mag zich nog uitspreken. Aangezien de procedure nog loopt, wil het ministerie van Defensie nog niet reageren.

De NOS had in 2011 een interview met A. Bekijk delen van dat gesprek hier terug.

Ibrahim A. in 2011: ben bewust voorgelogen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl