Toeristen bij het strand van het Egyptische Sharm-el-Sheikh
NOS Nieuws

Russische reisbranche lijdt onder vliegverbod Egypte

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

Zware klappen voor de Russische reisindustrie. Het vliegverbod op Egypte dat vorige week vrijdag werd ingesteld, kost de sector handenvol geld. En het ging al niet goed.

"We zijn het ermee eens dat de veiligheid in Egypte niet op het hoogste niveau stond. Gegeven die situatie konden we niet anders dan de beslissing van de regering accepteren." Vladimir Vorobjov is eigenaar van een van de grootste reisbureaus in Moskou, Nataly Tours. Dat hij het vliegverbod accepteert, wil nog niet zeggen dat hij er blij mee is.

2,5 miljoen schade

Een paar cijfers. Nataly Tours had 5000 klanten in Egypte toen de Airbus van Metrojet op 31 oktober in de Sinaï neerstortte. Ruim de helft van hen is inmiddels teruggehaald en dat heeft geld gekost. Zo'n 6000 mensen hadden al een reis naar Egypte geboekt, vooral voor de periode rond Oud en Nieuw. Voor die mensen moeten alternatieve bestemmingen worden gevonden en anders moeten ze hun geld terugkrijgen. De totale schade tot nu toe is 2,5 miljoen euro, schat Vorobjov.

Daar komt de inkomstenderving vanwege reizen die niet verkocht worden nog eens bovenop. Sinds de dag van het vliegverbod is er geen arrangement voor Egypte meer over de toonbank gegaan, terwijl die bestemming in de winterperiode 60 procent van de omzet oplevert.

De touroperators hadden helemaal geen vet meer op de botten.

Irina Tyurina, Russische Unie van de Toeristenindustrie

Nataly Tours is niet de enige; de hele reissector zit in het slop. Dat is overigens niet alleen een gevolg van het vliegverbod. Rusland kampt met een economische crisis. Bovendien is de euro voor veel Russen vanwege de daling van de koers van de roebel nauwelijks meer te betalen, waardoor Europese bestemmingen voor de meesten onhaalbaar zijn. En dan was de branche ook nog eens net aan het herstellen van eerdere vliegverboden op Egypte van 2011 en 2013.

"De touroperators hadden helemaal geen vet meer op de botten", zegt Irina Tjoerina van de Russische Unie van de Toeristenindustrie. "Egypte was eindelijk weer de best verkochte bestemming, de enige die niet onderuit is gegaan. Het heeft de redelijkste prijs, het is het dichtstbij van de warme bestemmingen. Nu zit het dicht."

Voordeel

Toch ziet Tjoerina ook wel een zonnige kant aan de huidige crisis. De regering zint op maatregelen om de schade van de reisbranche te compenseren, in ieder geval gedeeltelijk. "Eindelijk heeft men in de gaten dat de toeristenindustrie over werkgelegenheid gaat, over mensen, lonen, belasting. Slechts een paar bedrijven hebben veel geld verdiend aan toeristen. Lang niet allemaal. De meeste hebben het niet makkelijk", zegt Tjoerina.

Ook Nataly Tours kampt dus met problemen. Maar eigenaar Vorobjov zit niet bij de pakken neer. "Het heeft weinig zin om te mokken", zegt hij. "Bovendien hebben we in het verleden ook een aardige cent aan Egypte verdiend."

Russische reisbranche in zwaar weer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl