NOS Nieuws

'Slotervaartziekenhuis verzwijgt heroïnewinsten'

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft jarenlang miljoenenwinsten verzwegen die gemaakt werden met de productie en levering van heroïne. Het ziekenhuis maakt die harddrug in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïneproductie wordt gedaan door een aparte bv van het ziekenhuis. Die is niet terug te vinden in de jaarverslagen van het ziekenhuis.

Dat staat in het boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak van Parool-redacteur Bas Soetenhorst en NRC-redacteur Jeroen Wester. Het boek verschijnt vrijdag.

Het Slotervaartziekenhuis komt later vandaag met een reactie op de berichten.

Langdurig verslaafden

De heroïne die het Slotervaart maakt, is bedoeld voor een groep van 750 langdurig verslaafden. Behalve methadon krijgen zij in achttien klinieken in Nederland heroïne door hulpverleners toegediend.

Het ministerie van Volksgezondheid betaalt het ziekenhuis jaarlijks 3 miljoen euro voor het maken en leveren van de heroïne. Ruim 1 miljoen vloeit jaarlijks als netto winst in de speciale heroïne-bv van het ziekenhuis, Di-Acetylm B.V. Die heeft sinds 2005 het alleenrecht op de legale productie van heroïne.

De winstmarge op de heroïneproductie is volgens Soetenhorst en Wester vergelijkbaar met de winst die Apple maakt op iPhones.

Niet vermeld

Die heroïne-bv is niet terug te vinden in de jaarrekeningen van het Slotervaart, maar zorgde tot 2013 wel voor een kwart van het eigen vermogen van het ziekenhuis. Di-Acetylm B.V. is volledig eigendom van Slotervaart Participaties BV die zelf weer voor 100 procent van het Slotervaartziekenhuis is. KPMG, de accountant van het Slotervaart, heeft de jaarrekeningen steeds goedgekeurd.

Na de overname van het Slotervaartziekenhuis eind 2013 door de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is de eigendomsverhouding van de heroïne-bv veranderd. Het kankerziekenhuis is voor 51 procent eigenaar, het Slotervaart zelf voor 49 procent. Ook in 2014 schreef de heroïne-bv een miljoen winst bij.

Dividenduitkering

Het is niet helemaal onopgemerkt gebleven dat de heroïne-bv van het Slotervaart wel erg goed boert. Het ministerie van VWS zet vraagtekens bij de prijs die moet worden betaald voor de heroïneproductie. Die twijfels worden versterkt door een dividenduitkering aan een andere bv die deels eigendom is van ziekenhuisapotheker en lid van de Raad van Bestuur Jos Beijnen.

In 2010 krijgt Modra Pharmaceuticals een dividenduitkering van 150.000 euro van de heroïne-bv van het Slotervaart. Beijnen heeft een kwart van de aandelen in Modra dat als doel heeft het ontwikkelen van kankergeneesmiddelen. Modra, met grootaandeelhouder Beijnen, sluit contracten met het Slotervaartziekenhuis waarvan dezelfde Beijnen bestuurder is. Dat lijkt op belangenverstrengeling.

Nevenfuncties

De apotheker heeft als directeur en aandeelhouder ook zeggenschap binnen de heroïne-bv. Die nevenfunctie van Beijnen bij de heroïne-bv is niet vermeld in de jaarrekeningen. Volgens het Slotervaart en KPMG was het niet nodig die functie te vermelden, zoals het ook niet verplicht was volgens het ziekenhuis en zijn accountant om de heroïne-bv te melden.

Beijnen weigerde volgens de auteurs van het boek alle commentaar. In 2011 verandert VWS de regels zo dat dividenduitkeringen niet meer mogen. Ziekenhuizen mochten al geen winst uitkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl