Hajo Seppelt
NOS Sport

'Voorzitter IAAF is niet erg geloofwaardig'

Hajo Seppelt, de ARD-journalist die met zijn documentaire over de wijdverbreide dopingcultuur in de Russische atletiek het actuele schandaal in de atletiekwereld aan het rollen heeft gebracht, betwijfelt of de huidige voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, Sebastian Coe, de aangewezen persoon is om de grote schoonmaak van de atletiek te leiden. "Wat mij betreft is Coe niet erg geloofwaardig", zei Seppelt in een televisie-interview.

Eind vorig jaar bracht Seppelt met zijn documentaire Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht het dopingnetwerk aan het licht. Naar aanleiding van die onthullingen riep het wereldantidopingagentschap WADA een onderzoekscommissie in het leven.

Die commissie deed maandag tijdens een persconferentie in Genève het Russisch bedrog tot in detail uit de doeken. Commissie-voorzitter Dick Pound prees Seppelt uitvoerig voor zijn onderzoek.

Coe noemde Diack zijn inspirator en voorbeeld.

ARD-journalist Hajo Seppelt over de financiële belangen tussen Rusland en de IAAF

Seppelt sprak voor de Duitse televisie over het schandaal en reageerde daarbij op de belofte van Sebastian Coe voor een grote schoonmaak te zorgen in de atletiek.

"Sinds de WK atletiek in augustus is Coe de opvolger van Lamine Diack, de man die beschuldigd wordt van het aannemen van smeergeld om positieve dopingtesten van Russische atleten te verdoezelen. Coe heeft duidelijk gezegd dat Diack zijn inspirator en voorbeeld is. En dat wat de ARD aan het licht bracht een oorlogsverklaring is aan zijn sport. Dus ik denk dat deze man niet erg geloofwaardig is."

Ook sprak Seppelt zijn twijfel uit of Coe en de IAAF daadwerkelijk de moed zullen hebben om Rusland uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen. "Ik wijs u graag op de financiële belangen. Hij wil Rusland uitsluiten, maar aan de andere kant investeert Rusland heel veel geld in de internationale atletiek. In 2013 50 miljoen euro. Hen uitsluiten van de Olympische Spelen en daarmee de kans lopen dat geld te verspelen, ik denk niet dat dat zal gebeuren."

Sebastian Coe
Kan Sebastian Coe de atletiek wel opschonen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl