NOS Nieuws

Piloten vanuit Hoofddorp gehinderd met laserpen

Al maandenlang schijnt er iemand 's avonds en 's nachts met een sterke laserpen in de cockpit van vliegtuigen die landen op Schiphol. Tussen juli en oktober hebben ongeveer honderd piloten de verkeerstoren laten weten dat er laserlicht op hen werd gericht.

Tot nu toe heeft dat geen gevaar opgeleverd, maar het hindert de piloten en kan leiden tot ongelukken, werd gezegd in Opsporing Verzocht, waarin de politie aandacht vroeg voor de zaak. Het staat vrijwel vast dat er iemand in Hoofddorp bewust met een laserpen schijnt.

Het gebeurt telkens als vliegtuigen vanuit zuidelijke richting landen op de Kaagbaan of de Zwanenburgbaan. Telkens wanneer de politie na een melding in actie kwam om de dader op heterdaad te betrappen, hield het schijnen met de laserpen op. Mogelijk luisterde de dader via een scanner of een smartphone-app mee met de verkeerstoren.

Bereik

In augustus en september was de overlast het grootst en gaven in sommige nachten alle piloten van de landende vliegtuigen door dat er een laserstraal in de cockpit scheen. De laatste melding was op zondagavond 4 oktober.

Door de afstand van de laserpen tot de cockpit van ongeveer 10 kilometer is het voor piloten lastig om de exacte plek aan te wijzen vanwaar wordt geschenen. Een sterke laserpen heeft een bereik van wel 20 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl