Minister Plasterk op het Binnenhof
NOS Nieuws

Plasterk wil fractie-afsplitsingen niet wettelijk tegengaan

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voelt er niet voor om de grondwet aan te passen om het aantal afsplitsingen in de Tweede Kamer tegen te gaan.

Op dit moment zit er een recordaantal van zestien fracties in de Tweede Kamer, waarvan vijf één- of tweemansfracties die door afsplitsing zijn ontstaan. De Kamer zit ermee in zijn maag en onderzoekt wat eraan gedaan kan worden.

Volgens Plasterk is de meest ingrijpende optie om een Kamerlid te dwingen om zijn zetel op te geven als hij uit zijn fractie stapt. Daar is een grondwetswijziging voor nodig, zegt Plasterk. Volgens de grondwet worden Kamerzetels namelijk niet toegewezen aan partijen, maar aan individuele Kamerleden.

Dominanter

Plasterk schrijft aan de Kamer dat hij meer nadelen dan voordelen ziet aan een grondwettelijk verbod op afsplitsing. "Een dergelijk verbod zou ons partijen-systeem nog dominanter maken dan het nu is."

Ook het dagelijks bestuur van de Kamer, het Presidium, is niet voor een grondwetswijziging.

Het Presidium onderzoekt in hoeverre de rechten die verbonden zijn aan het Kamerlidmaatschap voor afsplitsingen kunnen worden beperkt. Het gaat dan om zaken als het lidmaatschap van commissies, spreektijden tijdens debatten en facilitaire zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl