Marija Savinova en Jekaterina Poistogova vieren hun gouden en bronzen medaille op de 800 meter in Londen met coach Vladimir Kazarin
NOS Sport

IOC wil Russische dopingzondaars OS-medailles afnemen

Russische atleten die met behulp van doping olympische medailles hebben gewonnen, moeten hun plak inleveren. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte dinsdag bekend alles in het werk te zullen stellen om de plakken van schuldige sporters af te nemen en ze over te dragen aan de rechtmatige winnaars.

IOC wil medailles herverdelen

De verklaring van het IOC volgt op de onthullingen over systematische dopingpraktijken in de Russische atletiek. Een onafhankelijke onderzoekscommissie van het wereldantidopingbureau WADA heeft vastgesteld dat de Russische atletiek is doordrenkt van corruptie en manipulatie en dat er volop is gefraudeerd met de resultaten van dopingonderzoeken.

Het IOC heeft bij de internationale atletiekfederatie IAAF al aangedrongen op maatregelen tegen atleten, officials en coaches die bij het verregaande bedrog betrokken zijn geweest.

De Olympische ringen in Sotsji

Het IOC gaf dinsdag ook aan geen reden tot twijfel te hebben over de uitslagen van de dopingonderzoeken tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. Een team van onafhankelijke waarnemers van WADA, onder leiding van de Belg Peter van Eenoo, hield daar destijds de kwaliteit van de controles in de gaten.

"De groep experts heeft geen onregelmatigheden gemeld. Het IOC heeft geen reden te twijfelen aan hun bevindingen en eigen onderzoek heeft ook niets opgeleverd. Mochten er alsnog duidelijke onregelmatigheden opduiken, dan zal het IOC monsters opnieuw laten testen'', laat de olympische organisatie weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl