Een vrouw tekent op het SPD-partijkantoor in Berlijn een condoleanceregister voor Helmut Schmidt
NOS Nieuws

Helmut Schmidt geëerd als groot staatsman

Premier Rutte roemt oud-bondskanselier Helmut Schmidt die vandaag overleed als "een groot staatsman die al bij leven een historisch figuur was". Hij heeft volgens Rutte de moderne Duitse geschiedenis "als het ware in zijn persoon doorleefd".

"Hij heeft steeds een scherp besef gehad van de historische verantwoordelijkheid van Duitsland in het naoorlogse Europa. Als bondskanselier stond hij voor het moderne Duitsland en week hij niet voor de terreur van de Rote Armee Fraktion. Schmidt was een man van de daad die sprak met overtuiging. Niet voor niets is hij ook na zijn periode als bondskanselier gezaghebbend gebleven. Zijn dood is een groot verlies voor Duitsland", schrijft Rutte in een verklaring.

Ook in andere landen wordt met waardering en lof gesproken over Helmut Schmidt. Ook François Hollande noemt hem een groot staatsman. "Hij was ook een grote sociaal-democraat en een groot Europeaan, die altijd het publieke debat verhelderde", twitterde de Franse president.

De Duitse president Joachim Gauck noemt Schmidt een van de belangrijkste naoorlogse Duitse politici. Met zijn onafhankelijke geest, moed en plichtsbesef zal hij ook voor komende generaties een lichtend voorbeeld zijn, zegt Gauck. "Hij was een man van daadkracht, helder denken en het vrije woord."

Ook bondskanselier Angela Merkel spreekt met groot respect over Schmidt. Hij was een politiek instituut en Duitsland heeft heel veel aan hem te danken, zei ze. Met zijn standvastigheid heeft hij veel bereikt en voor mij persoonlijk betekenden zijn adviezen en oordelen erg veel, zei Merkel, die er ook op wees dat Schmidt met zijn bescheiden persoonlijkheid en grote plichtsbesef indruk maakte op velen.

Verdiensten

De Russische president Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan Gauck en Merkel. In een telegram schreef hij dat Schmidt grote verdiensten heeft gehad voor de Duits-Russische betrekkingen en voor zowel de Europese als de wereldpolitiek.

De christen-democratische minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, prijst de overleden ex-regeringsleider als een van de groten van Duitsland. "Hij wist telkens precies waar het op aankwam en bedreef juist in tijden van crisis een daadkrachtige politiek."

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt (96) overleden

Eenwording

Voorzitter Martin Schultz van het Europees Parlement zegt dat hij een vriend en voorbeeld is kwijtgeraakt. "Hij was een uitmuntende bondskanselier, maar ook een strijdbare Europeaan met grote verdiensten voor de Europese eenwording", zegt SPD'er Schultz.

Ook voorzitter Juncker van de Europese Commissie eert Schmidt om zijn inzet voor Europa en de nauwe Duits-Franse betrekkingen in de jaren 70 en begin 80. Hij was een wegbereider van de euro, onder meer doordat hij de moed had om in de toekomst te kijken, zei Juncker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl