Een arts loopt de huisartsenpost in Delft binnen om aan zijn nachtdienst te beginnen

Geen oplossing voor negatieve gezondheidseffecten nachtdienst

De Gezondheidsraad zegt dat er vooralsnog geen goede oplossingen zijn om gezondheidsklachten door nachtwerk te voorkomen. De raad adviseert dan ook om 's nachts werken zo veel mogelijk te beperken.

Minister Asscher van Sociale Zaken vroeg in mei 2013 om een advies omdat er aanwijzingen zijn voor een relatie tussen gezondheidsklachten en nachtwerk. In Nederland werkt volgens het CBS zo'n 16 procent van de beroepsbevolking met enige regelmaat 's nachts.

Uit het rapport Nachtwerk en gezondheidsrisico's: mogelijkheden voor preventie van de Gezondheidsraad blijkt dat er voor zowel het voorkomen van klachten op korte als op de lange termijn geen echte oplossingen zijn. De commissie bestudeerde vier maatregelen: een ander rooster, meer of minder blootstelling aan licht, verandering van gedrag en het gebruik van geneesmiddelen.

Korte slaap

Omdat niet duidelijk is wat de effecten van geneesmiddelen op gezonde werknemers en van verandering van lichtblootstelling zijn, adviseert de Gezondheidsraad die methoden niet te gebruiken.

Er zijn wel aanwijzingen dat een rooster dat 'oploopt' van vroege naar late diensten het gunstigst is voor de alertheid tijdens de nachtdienst en de kwaliteit van de slaap na de dienst. Ook lijkt een powernap tijdens de nachtdienst te helpen. Daardoor neemt de vermoeidheid af en de alertheid toe. Het is onduidelijk wat het gunstigste tijdstip is voor zo'n kort slaapje. Ook is niet duidelijk hoelang dat het beste kan duren.

Hoe mogelijke effecten op langere termijn, zoals borstkanker, voorkomen kunnen worden, is onduidelijk volgens de raad. Werkgevers zouden dan ook nog kritischer moeten kijken in hoeverre nachtdiensten noodzakelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl