NOS Nieuws

Lubach overhandigt Kamer 'farao-initiatief'

Lubach in de Kamer

Arjan Lubach heeft de Tweede Kamer zijn burgerinitiatief aangeboden om 'Farao der Nederlanden' te worden. Bij de overhandiging zei hij dat de tijd rijp is voor een tweede nationale mascotte, naast koning Willem-Alexander.

Volgens Lubach moeten de bakens worden verzet en is Nederland daar klaar voor. De tv-maker heeft naar eigen zeggen 65.000 handtekeningen van mensen die het eens zijn met het burgerinitiatief.

Dat hij veel steunbetuigingen had verzameld, was al duidelijk kort nadat hij acht maanden geleden zijn plan had gelanceerd.

Arjen Hendrik I

De farao zou Arjen Hendrik I moeten gaan heten. "Ik ben uitstekend in het aankaarten van mensenrechten, verder heb ik geen zeilboot en geen schoonvader en ik bezit geen vastgoed in de derde wereld."

Lubach sprak voorzitter Neppérus van de Kamercommissie voor de Geloofsbrieven aan met "mevrouw Pérus". "Want anders dan sommige politici zeggen, is het geen nepparlement en bent u geen neppoliticus".

Voorwaarden

Door een burgerinitiatief kan een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer komen. De Kamer moet nu eerst beoordelen of aan de voorwaarden is voldaan.

Zo moeten er zeker 40.000 steunbetuigingen zijn, het voorstel mag niet recent zijn behandeld, het mag niet over de grondwet gaan en het mag niet in strijd zijn met in Nederland diepgewortelde normen en waarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl