De Russische marathonloopster Liliya Shobukhova betaalde in het verleden geld aan de Russische atletiekbond om positieve testen te verdoezelen
NOS Sport

'Atleten met rug tegen de muur bij straf Rusland'

Het wordt voor individuele Russische atleten een enorme opgave als zij in beroep zouden gaan tegen een eventuele schorsing van alle Russische atleten door de atletiekfederatie IAAF. De Russische atletiek hangt na de onthullingen van grootschalig en systematisch dopinggebruik een kolossale straf boven het hoofd.

Het antidopingagentschap WADA kwam maandag met de onthullingen naar buiten en opteerde direct om alle Russische atleten uit te sluiten van deelname aan wedstrijden en dus ook de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Moeilijke kwestie

Het wordt in dit geval voor een individuele atleet een lijdensweg om zijn of haar onschuld te bewijzen, ook al zijn ze hiervan overtuigd. "Dat is vooraf al een heel moeilijke kwestie omdat er veel tijd en geld in gaat zitten", zegt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers.

"Sporters moeten eerst aankloppen bij de interne rechtsorganen, in dit geval de commissie van de IAAF, om dat besluit aan te vallen. Daarna is er een mogelijkheid om naar het CAS (Hof van Arbitrage voor Sport) te stappen, maar dan ben je misschien alweer één of twee jaar verder, plus de bijkomende advocatenkosten. Een moeilijk verhaal."

Politieke verklaring

Rusland ontkent de conclusies van het vernietigende WADA-rapport, noemt de beschuldigingen ongegrond en spreekt van "een politiek gemotiveerde verklaring in een lange rij van sancties tegen Rusland".

Russische minister: doping is een wereldwijd probleem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl