NOS Nieuws

Ziekenhuis haalt bedden door robotwasstraat

Erasmus MC gaat bedden wassen in wasstraat

Het Erasmus MC in Rotterdam gaat alle bedden en matrassen vanaf half november reinigen in een volledig gerobotiseerde wasstraat. Het is volgens het ziekenhuis de eerste in zijn soort. De bedden en matrassen worden daar schoner van dan met de huidige handmatige schoonmaakprocedure.

De robotwasstraat wordt met lasertechniek aangestuurd en reinigt de bedden en matrassen met heet water onder hoge druk. In zes minuten kan een bed inclusief matras volledig worden gereinigd en gedroogd. Het precieze verloop van de reinigingsbeurt wordt vastgelegd, zodat achteraf te zien is of er iets is misgegaan.

Schoner

Het is niet nodig om zeep of andere chemische middelen te gebruiken in de wasstraat. Die kan jaarlijks 50.000 bedden en matrassen reinigen, dat is ongeveer 140 per dag. Nu reinigen schoonmakers dagelijks tussen de 125 en 150 bedden in het Erasmus MC. Dezelfde schoonmakers gaan in het vervolg de bedden naar de wasstraat brengen en die bedienen. Het ziekenhuis telt ongeveer duizend bedden.

Hoe schoon de bedden uit de wasstraat komen is in een proef gemeten. Bij een ATP-meting is een bepaald eiwit dat bijvoorbeeld in melk voorkomt op de bedden en matrassen aangebracht. Na reiniging in de gerobotiseerde wasstraat was tussen de 95 en 99 procent van het eiwit verdwenen. Bij de traditionele handmatige schoonmaak wordt maar 65 procent van het eiwit weggewassen.

Uitbreiden

Voor alle zekerheid worden bedden waarop zichtbare bloed- of ontlastingsresten zitten voor ze de wasstraat ingaan eerst handmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Hetzelfde geldt voor bedden waarin patiënten verpleegd zijn met bacteriën die ongevoelig zijn voor bijna alle antibiotica.

Als de wasstraat enige tijd draait gaat het Erasmus MC de wasprogramma's zo aanpassen dat bedden en matrassen ook gedesinfecteerd kunnen worden, als dat nodig is. Verder is het de bedoeling dat ook rolstoelen en infuuspalen op deze manier gereinigd gaan worden.

Andere ziekenhuizen hebben nog geen concrete plannen voor een beddenwasstraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl