Pietje Paniek en Huispiet leggen uit hoe ze cadeautjes in de kinderschoenen doen
NOS Nieuws

Pieten zwart in eerste Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal houdt de spanning over het uiterlijk van de pieten nog even vast. In de eerste uitzending waren alleen de Huispiet en Pietje Paniek te zien, en die hadden hun vertrouwde zwarte kleur.

Ook dit jaar is weer veel gespeculeerd over de verdere veranderingen die de NTR mogelijk aanbrengt in de sinterklaastradities. Vorig jaar werden gekleurde en witte pieten geïntroduceerd, en in de slotaflevering was zelfs een zwarte Sint te zien.

De NTR wilde vooraf niets zeggen over de verhaallijn in het nieuwe seizoen. En ook in de eerste uitzending hield de omroep de kaarten tegen de borst. Anders dan bij de opening van vorig jaar waren er ook geen hints naar de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet.

Sleutelbos

Wel werd duidelijk dat de aanloop naar het Sinterklaasfeest weer allerminst probleemloos zal verlopen. De Huispiet bleek zijn sleutelbos kwijt te zijn, met daaraan onder meer de sleutel van de cadeautjeskamer op de stoomboot. Het leidde tot grote ontzetting bij zijn kompaan Pietje Paniek.

Verder was er een reportage vanuit Meppel, waar Sinterklaas en zijn pieten zaterdag zullen aankomen.

Huispiet en Pietje Paniek zijn alle sleutels kwijt

RTL Nieuws kwam vandaag met de resultaten van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren naar de mening van Nederlanders over het uiterlijk van de pieten. Volgens dat onderzoek vindt 70 procent van de Nederlanders dat de pieten zwart moeten zijn.

Verder vindt een meerderheid van de Nederlanders dat er een nationale richtlijn moet komen voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Iets meer dan de helft denkt dat kinderen niet verward raken door verschillende soorten pieten in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl