Rechtsextremisten spelen in op sentimenten tegen moslims en asielzoekers, zegt de NCTb
NOS Nieuws

Geen structureel geweld tegen azc's; wel voedingsbodem extremisme

In Nederland is nog geen sprake van structurele gewelddadigheden tegen azc's, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NCTV schrijft in de nieuwe dreigingsanalyse dat het hier anders is dan in Duitsland, waar het aantal geweldsincidenten tegen azc's dit jaar is verdubbeld. Van januari tot en met augustus waren er in Duitsland 340 aanslagen op azc's.

Ook zijn er in Nederland geen aanwijzingen voor terroristisch geweld uit extreem-rechtse hoek, vergelijkbaar met de aanslag op burgemeesterskandidaat Henriette Reker in Keulen.

Een gewelddadige actie van een eenling kan echter ook in Nederland niet worden uitgesloten, stelt de NCTV. Zeker gezien de emoties die de komst van asielzoekers oproept, moeten de ontwikkelingen volgens hem scherp in de gaten worden gehouden.

Extreem-rechtse symbolen

De voedingsbodem voor extremisme neemt volgens de NCTV toe. Extreem-rechtse groepen als de NVU en Identitair Verzet proberen in te spelen op sentimenten tegen moslims en asielzoekers.

Ook is het aantal uitingen van extremisme gegroeid. Zo zijn bij bekladdingen van opvanglocaties extreem-rechtse symbolen gebruikt en zijn burgemeesters, wethouders en raadsleden bedreigd om de komst van een azc tegen te houden.

Verder wijst de NCTV op de aanval op de noodopvang in Woerden, vorige maand. Een dergelijk zwaar incident bij een opvanglocatie was de laatste jaren niet voorgekomen. De NCTV noemt de aanval extremistisch, ook al zijn er geen aanwijzingen dat er extremistische organisaties bij betrokken zijn geweest.

Extreem-links

Ook extreem-links wordt actiever. Extreem-linkse groepen als de Anti-Fascistische Actie zoeken de confrontatie met extreem-rechts, zoals bij de Pegida-demonstraties in Utrecht. Het leidt tot het risico van "hernieuwde gewelddadige confrontaties tussen extreem-rechtse en extreem-linkse groepen, zoals dat in andere Europese landen ook te zien is", stelt de NCTV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl