Hoe ziet Piet er dit jaar uit? ANP

Ogen gericht op Sinterklaasjournaal

time icon

Vanavond zullen veel kinderen voor de televisie zitten om naar de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal te kijken. Dieuwertje Blok is net als voorgaande jaren weer de vaste presentator. Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer doen verslag vanaf verschillende locaties in het land. 

Net als vorig jaar is het ook nu weer de vraag hoe de pieten eruit zullen zien. Het Sinterklaasjournaal is toonaangevend in de discussie over Zwarte Piet. Vorig jaar waren er ook gekleurde en witte pieten te zien in het programma. 

Geen idee

De NTR wil nog niet ingaan op de verhaallijn van dit jaar. Directeur Paul Römer zegt dat zelfs hij geen flauw idee heeft wat de kinderen te zien krijgen. "Ik weet niet wat er in de uitzending zit. Ik heb het maker Ajé Boschuizen bewust niet gevraagd want ik wil onafhankelijk kunnen reageren. Ik denk wel dat de verhaallijn van vorig jaar wordt doorgezet."

In 2014 gingen de uitzendingen over de Pietencentrale waar mensen die de Sint wilden helpen een cursus piet konden volgen. Daarbij hoorde ook het afdalen in de schoorsteen. Hoe vaker je als piet door de schoorsteen moest, hoe donkerder je werd. 

De discussie is niet gestopt, maar er is wel minder spanning.

NTR-directeur Paul Römer

Römer heeft het idee dat de Zwarte Piet-discussie wel wat geluwd is. "Het is niet gestopt, maar ik heb het idee dat de spanning vorig jaar rond deze tijd hoger was."

Daar is acteur en activist Patrick Mathurin het niet mee eens. Hij pleit in het NOS Radio 1 Journaal voor een zwarte Sint. "Het is tijd voor een volgende stap. De NTR heeft vorig jaar een stap gezet, maar niet in de goede richting. Ik snap dat ze moeite doen om de mensen tegemoet te komen, maar als je echt iedereen blij wilt maken, moet je met een donkere Sint komen. Ik bied me aan." 

STER Reclame