NOS Nieuws

'Airpocalypse' in China: vervuiling bereikt record

0830 China lucht

Smog zorgt voor grote problemen in China. Bewoners van de noordelijke miljoenenstad Shenyang hebben ademhalingsproblemen en last van prikkende ogen.

De luchtkwaliteit in het noordoosten van China is zo slecht, dat de autoriteiten inwoners aanraden om binnen te blijven. Mensen die naar buiten willen, zoals in Shenyang, komen alleen hun huis nog uit met gasmaskers en mondkapjes op.

Sinds China drie jaar geleden begon met het vrijgeven van de gegevens over luchtkwaliteit, zijn er niet zulke slechte waarden gemeten als nu.

Stoken

Nu de winter intreedt, stoken de miljoenen inwoners van Shenyang kolen om hun huizen te verwarmen. De steenkolencentrales werken volop en stoten voortdurend grote hoeveelheden smog de lucht in. Het zicht is daardoor op veel plaatsen minder dan 100 meter. Ook de vele auto's zorgen voor veel uitstoot.

Uit controles blijkt dat meer dan eenderde van de Chinese bevolking constant in vervuilde lucht leeft. De lucht die ze inademen, is vergelijkbaar met het effect van enkele sigaretten per dag.

Zo was de concentratie van PM2,5, het meest schadelijke fijnstof, op sommige plaatsen hoger dan 1400 microgram per kubieke meter lucht. En dat terwijl 25 microgram het maximale is wat een mens op een dag kan hebben, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Fijnstof dringt diep door in de longen en richt grote schade aan. Duizenden Chinezen overlijden wekelijks aan hart- en longziektes, veroorzaakt door de luchtvervuiling. Artsen in de regio hebben de afgelopen dagen non-stop mensen behandeld die last van hun luchtwegen hebben en letterlijk doodziek worden van de slechte lucht die ze inademen.

 • AFP
  De smog lijkt op dichte mist
 • EPA
  De smog is gevaarlijk voor de gezondheid van de inwoners van Shenyang
 • AFP
  De skyline gaat gehuld in een dikke deken van smog
 • AFP
  Ook in Peking hebben ze last van smog
 • AFP
  In de stad Changchun hebben automobilisten last van de smog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl