Italiaanse kustwacht

Italië heeft begin oktober een Tunesische IS-terrorist gearresteerd die als bootvluchteling probeerde vanuit Libië het land binnen te komen. Hij reisde onder een valse naam en zijn ware identiteit werd ontdekt toen zijn vingerafdrukken werden afgenomen.

Ben Nasr Mehdi (38) werd in 2007 in Italië veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen voor een groepering die inmiddels banden heeft met IS. Hij werd als bijzonder gevaarlijk gezien vanwege zijn grote kennis van explosieven. Mehdi werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. 

Nadat hij zijn straf had uitgezeten werd hij het land uitgezet. Nu probeerde hij dus opnieuw Italië binnen te komen. Hij reisde met 200 andere vluchtelingen op een boot van Libië naar Italië. Die boot raakte in de problemen en de opvarenden werden op 4 oktober door de Italiaanse marine gered.

Onrust

Italië was door Tunesië gewaarschuwd voor zijn komst. Na zijn aanhouding werd hij, samen met drie mensensmokkelaars, aan de Tunesische autoriteiten overgedragen.

Volgens Italiaanse media is zijn aanhouding met opzet stil gehouden om geen onrust te veroorzaken. Veel mensen zijn bang dat zich onder de bootvluchtelingen ook terroristen bevinden. Minister Alfano van Binnenlandse Zaken heeft tot nu toe altijd gezegd dat daar geen bewijs voor was.

STER reclame