EPA
NOS Nieuws

IS onthoofdt 7 mensen in Afghanistan

In het zuiden van Afghanistan, in de provincie Zabul, zijn vier mannen en drie vrouwen onthoofd door Islamitische Staat (IS). De gouverneur van de provincie meldde dat de meeste van hen zes weken geleden al in een naburige provincie waren ontvoerd en dat hun lichamen gisteren zijn gevonden. De slachtoffers waren Hazara’s, een minderheid van bijna uitsluitend sjiieten.

IS, dat grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, rukt ook steeds meer op in Afghanistan. Sinds begin van dit jaar zijn ze niet alleen nadrukkelijk aanwezig in de provincie Zabul, maar ook in een aantal districten van de oostelijke provincie Nangarhar, die grenst aan Pakistan.

De opmars van IS in Afghanistan leidt tot conflicten met de Taliban, die hun strijders zien overlopen naar IS. Volgens een politiefunctionaris in Zabul vinden er in vier districten van de provincie zware gevechten plaats tussen IS en de Taliban. Volgens hem zijn daarbij 60 strijders van IS omgekomen en 15 van de Taliban.

De zeven onthoofdingen tonen aan dat ook de burgerbevolking met veel geweld te maken krijgt. Veertien jaar na de inval van de Amerikanen in Afghanistan, winnen ook de Taliban nog steeds terrein. Vorige maand wisten Taliban zelfs de stad Kunduz binnen te dringen en drie dagen in handen te houden. De Afghaanse troepen, die vorig jaar de strijd tegen de Taliban hebben overgenomen van de internationale troepenmacht, zijn nog steeds afhankelijk van hun bondgenoten.

Onderling verdeeld

Daarmee is het beeld van het Afghaanse strijdtoneel nog niet volledig: de Taliban vormen namelijk niet één front. In Zabul staan strijders van twee rivaliserende Talibanleiders recht tegenover elkaar. Volgens Afghaanse functionarissen zijn bij die strijd de afgelopen dagen al zeker 50 mannen gesneuveld.

Analisten hadden al eerder gewezen op onderhuidse spanningen, maar het is voor het eerst dat die zo duidelijk naar buiten komen.

De strijd gaat tussen moellah Akhtar Mansoor en moellah Mohammad Rasool. Mansoor heeft de positie overgenomen van de overleden mullah Mohammad Omar, de oprichter van de Taliban.

Rasool is vorige week verkozen tot opperste leider van de Taliban door mensen die Mansoor niet erkennen.

  • EPA
    Mullah Akhtar Mansoor op een door de Taliban verspreide foto
  • AFP
    Mullah Mohammad Rasool, bij een bijeenkomst met volgelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl