De stemmen worden geteld in Myanmar
NOS Nieuws

Verkiezingen Myanmar gingen 'wonderwel goed'

De verkiezingen verliepen "wonderwel goed", zegt Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks op het eind van een lange verkiezingsdag in Myanmar, het vroegere Birma. In het land werden vandaag voor het eerst in 25 jaar relatief vrije verkiezingen gehouden.

"Ik ben wel eens vaker in het buitenland op waarnemingsmissie geweest en dan is er altijd wel wat op aan te merken. Maar het ging er keurig aan toe. Iedereen wist wat hij moest doen, iedereen was geduldig. Ik heb het nog nooit zo voorbeeldig gezien."

Uitsluiting Rohingya's

Dat de verkiezingsdag zelf goed verliep, betekent niet dat Sargentini louter positief is. "Ik had de indruk dat mensen vrij waren om te kiezen, maar verkiezingen worden niet gewonnen op de dag zelf." Zo mocht een deel van de bevolking niet stemmen. "Bijvoorbeeld de Rohingya's, de islamitische minderheid. Laten we het zo zeggen: de verkiezingen zitten nog niet helemaal op de Nederlandse standaard."

De stemmen worden geteld in Myanmar

Sargentini denkt dat de uitslag van de parlementsverkiezingen ergens in de komende dagen bekend wordt. De verwachting is dat de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi gaat winnen.

Leger blijft machtig

Of haar partij ook alleen kan gaan regeren, is allerminst zeker. Daarvoor heeft de partij 67 procent van de stemmen nodig, omdat in de grondwet staat dat een kwart van de zetels in het parlement is gereserveerd voor het leger.

Daarom denkt Sargentini dat het volk geduld zal moeten hebben voordat het land een volwaardige democratie is. "Ik ga ervan uit dat we nog wel een paar jaar moeten wachten voor de grondwet echt is veranderd en het leger echt minder in de melk te brokkelen heeft."

Aung San Suu Kyi favoriet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl