Koning Willem-Alexander en Queen Elizabeth II bij de herdenking in Londen
NOS NieuwsAangepast

Koning en koningin bij dodenherdenking in Londen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanochtend de Britse dodenherdenking in Londen bijgewoond. Het koningspaar herdenkt met de Britse koninklijke familie de doden die zijn gevallen in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Bij de Cenotaaf, het oorlogsmonument in Whitehall, in het hartje van Londen, werden klokslag 11 uur (12 uur in Nederland) twee minuten stilte in acht genomen. Daarna legde koningin Elizabeth een krans, gevolgd door koning Willem-Alexander. Koningin Máxima keek vanaf een balkon bij het monument toe.

Het Nederlandse koningspaar wilde met zijn aanwezigheid de Britten bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden.

Korter dan anders

De ceremonie was dit jaar korter dan anders zodat koningin Elizabeth (89) en prins Philip (94) niet zo lang buiten hoefden te staan.

 • EPA
  Koning Willem-Alexander met de Britse koningin Elizabeth II en de Duke of Edinburgh
 • ANP
  Koningin Máxima en Kate (Catherine), hertogin van Cambridge
 • AFP
  De Britse premier Cameron, oppositieleider Jeremy Corbin en oud-premiers Blair en Major
 • EPA
  Veteraan Bill Watt

Op 11 november om 11 uur 's ochtends in 1918 kwam er een eind aan de Eerste Wereldoorlog. De Britse dodenherdenking is altijd de zondag voor 11 november. Aan de herdenking in het centrum van de Britse hoofdstad doen 8000 militairen mee.

In de dagen rond 'Remembrance Sunday' dragen veel Britten een klaproos. De bloem is het symbool geworden voor alle gesneuvelde militairen.

Koning bedankt Britten voor bevrijding Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl