Een promotie en opeens ben je scheefhuurder
Welke maatregelen zijn er om het zogenoemde scheefwonen beter aan te pakken? Scheefwonen is de term om aan te geven dat een sociale huurwoning wordt bewoond door iemand die daar eigenlijk te veel voor verdient.
Minister Blok (Wonen) probeert er tot nu toe zonder veel succes iets aan te doen. Ook de woningcorporaties en huurdersverenigingen zoeken naar oplossingen. Onderzoekers gingen afgelopen zomer aan de slag in opdracht van Aedes, de belangenbehartiger van de woningcorporaties, en huurdersvereniging Woonbond. In een rapport (.pdf) geven zij een aantal adviezen.
Het ei van Columbus bestaat niet, waarschuwen de onderzoekers. Het is niet zonder reden dat het probleem al zo lang bestaat. Alleen al omdat de groep waar het om gaat vloeiend is: 100.000 huishoudens worden op jaarbasis plotseling scheefwoner genoemd of juist niet meer.
Leefsituatie
Bij de meeste nieuwe scheefwoners komt dat doordat zij promotie maken of gaan samenwonen, waardoor het inkomen stijgt. Anderen maken het omgekeerde mee: zij betalen vanwege ontslag of een scheiding plotseling te veel huur. Ook bij hen ontstaat er een scheve verhouding tussen het inkomen en de woonlasten.
De onderzoekers stellen bij gebrek aan gemakkelijke oplossingen een mix aan maatregelen voor. Op korte termijn gaat het onder meer om een website voor woningruil voor huurders die een woning zoeken die meer bij hun leefsituatie past. Een andere mogelijkheid is uitbreiding van het aantal tijdelijke huurcontracten. De afgelopen jaren is daarmee geëxperimenteerd en minister Blok heeft al aangekondigd dat hij dat wil uitbreiden. Hij neemt dat op in nieuwe plannen die de minister binnenkort naar de Tweede Kamer stuurt.
Krimpregio's
Voor de langere termijn is er een aanbeveling om grotere regionale verschillen mogelijk te maken. Het wordt steeds moeilijker om beleid te ontwikkelen dat voor de sociale huurmarkt in alle delen van het land werkt.
Als ene uiterste bestaat in Amsterdam, waar een schreeuwend tekort is aan betaalbare huurhuizen. De woningcorporaties daar willen maximaal de ruimte om zelf beleid te maken. Het andere uiterste zijn krimpregio’s als Oost-Groningen, waar men blij is met iedere huurder die kan worden gevonden, scheefwoner of niet.